Łosoś z folii z risotto cytrynowym

Drukuj
11.02.2017   Magda

Łosoś i subtelnie cytrynowe risotto to zestaw na wyjątkową okazję. Na Walentynki idealny, nieskomplikowany, a jednak zachwycający finezją i połączeniem smaków. Wilgotny, różowy łosoś, a do tego kremowy maślano-cytrynowy dodatek w postaci risotta. Do tego lampa białego wina i mamy idealne menu na walentynkową kolację. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 filety z łososia – moje około 170g każdy
  • 4 plasterki cytryny
  • 2 łyżko oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Risotto cytrynowe:

  • 150g ryżu arborio
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 100ml białego wina
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • łyżka drobno siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól i świeżo mielony pieprz

 

Przygotowujemy dwie sakiewki z łososiem – na środek kwadratowy kawałków folii aluminiowej układamy po dwa plasterki cytryny. Na nie, układamy oczyszczone z łusek i umyte filety. Z wierzchu polewamy je odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Składamy sakiewki szczelnie w ten sposób aby zostawić wolną przestrzeń wokół ryby. Nastawiamy piekarnik na 200*. Układamy sakiewki na blaszce do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut. 

 

W międzyczasie, podgrzewamy bulion warzywny, aby dodawać go ciepłego do risotto. Dodajemy do niego sok z cytryny. Szalotkę drobno siekamy. 

 

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Smażymy na maślę cebulkę aż stanie się szklista i miękka. Następnie dodajemy do niej ryż i prażymy mieszając, aż pokryje się masłem, cebulą i stanie się lekko przezroczysty. Wtedy dodajemy białe wino, delikatnie mieszamy i gotujemy, aż wino całkowicie odparuje. Dodajemy pierwszą porcję bulionu – około 1/3, zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając, gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie, powtarzamy dodawanie kolejnych porcji bulionu, aż całkowicie się skończy. Przy dodaniu ostatniej porcji bulionu, dodajemy do ryżu skórkę z cytryny. Gdy trzecia porcja bulionu zostanie wchłonięta, ryż powinnien być gotowy – lekko al dente. Ściągamy z ognia i dodajemy do niego łyżkę masła, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy posiekaną bardzo drobno pietruszkę. Mieszamy i przykrywamy, aby nie wystygło zanim łosoś nie będzie gotowy. 

 

Łososia wyciągamy delikatnie z papilotów, układamy na talerz z solidną porcją risotta. Możemy podać do wszystkiego cząstkę cytryny. Od razu podajemy.

 



1 thought on “Łosoś z folii z risotto cytrynowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *