Jajka faszerowane pieczarkami

Drukuj
 25.03.2016   Magda

Jajka faszerowane to piękna ozdoba stołu wielkanocnego, która niestety, bardzo szybko znika :). Takie pyszności, z kremowym nadzieniem z pieczarek, na pewno zadowolą naszych świątecznych gości. Całe szczęście że można je szybko przyrządzić i najlepiej w masowych ilościach.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże jajka
  • 2 duże pieczarki
  • 1/3 małej cebuli
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka gęstego jogurtu
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina świeżego tymianku

 

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie – od chwili zagotowania liczymy 8-9 minut. W międzyczasie obieramy pieczarki i kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z cebulą. Na patelnię wkładamy masło i polewamy je olejem – zapobiegnie on przypaleniu się masła podczas rozpuszczania. Na rozpuszczony tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy minutę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy 8-10 minut, często mieszając, aż będą miękkie i delikatnie zarumienione. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Ugotowane jajka delikatnie obieramy i przekrawamy na pół. Do miseczki wyciągamy ugotowane żółtko i rozkruszamy widelcem – może odłożyć trochę do posypania jajek na wierzchu. Dodajemy 3/4 przesmażonych pieczarek z cebulę, resztą posypiemy jajka do podania. Dodajemy majonez, jogurt, część posiekanego tymianku, sól i pieprz do smaku – wszystko dokładnie mieszamy. Łyżeczką napełniamy wydrążone białka farszem. Układamy na talerzu – jeśli się ślizgają, mała kropka majonezu załatwi sprawę. Ozdabiamy odłożonym żółtkiem, pieczarkami i najładniejszymi gałązkami tymianku. Posypujemy grubo mielonym pieprzem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.