Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże jajka
- 2 duże pieczarki
- 1/3 małej cebuli
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka gęstego jogurtu
- łyżeczka masła
- łyżeczka oleju
- sól i pieprz do smaku
- odrobina świeżego tymianku
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie – od chwili zagotowania liczymy 8-9 minut. W międzyczasie obieramy pieczarki i kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z cebulą. Na patelnię wkładamy masło i polewamy je olejem – zapobiegnie on przypaleniu się masła podczas rozpuszczania. Na rozpuszczony tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy minutę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy 8-10 minut, często mieszając, aż będą miękkie i delikatnie zarumienione. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ugotowane jajka delikatnie obieramy i przekrawamy na pół. Do miseczki wyciągamy ugotowane żółtko i rozkruszamy widelcem – może odłożyć trochę do posypania jajek na wierzchu. Dodajemy 3/4 przesmażonych pieczarek z cebulę, resztą posypiemy jajka do podania. Dodajemy majonez, jogurt, część posiekanego tymianku, sól i pieprz do smaku – wszystko dokładnie mieszamy. Łyżeczką napełniamy wydrążone białka farszem. Układamy na talerzu – jeśli się ślizgają, mała kropka majonezu załatwi sprawę. Ozdabiamy odłożonym żółtkiem, pieczarkami i najładniejszymi gałązkami tymianku. Posypujemy grubo mielonym pieprzem.