Makaron z cukinii i marchwi z sosem pomidorowym

Drukuj
 30.03.2016   Magda

Jednym z punktów moich postanowień noworocznych było, że w mojej codziennej diecie postaram się ograniczyć węglowodany. Przez kilka tygodni roku ambitnie przestrzegałam tej reguły zajadając między innymi ten cudowny makaron z warzyw. Obecnie dieta poszła w odstawkę, ale danie pozostało i jak tylko mogę, przygotowuje je sobie, aby czuć się trochę mniej winna po odstawieniu diety. Taki makaron z warzyw świetnie smakuje, sam, bez sosu może być świetnym dodatkiem do obiadu, a z sosem stanowić oddzielne, smaczne i zdrowe danie obiadowe.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 średnia cukinia
  • 6 średnich marchewek
  • około 2 szklanek passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • odrobina oleju
  • kawałek wyraźnego w smaku, twardego sera – u mnie parmezan

 

Obrane marchewki oraz cukinię myjemy. Za pomocą szatkownicy do warzyw, tniemy cukinię oraz marchew na długie, cienkie wstęgi. Następnie nożem kroimy je w cieniutkie paski, aby wyglądało jak spaghetti. W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę i gdy zacznie parować, wkładamy na sito poszatkowaną marchew. Parujemy ją około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

 
W międzyczasie przygotowujemy sos. Na zimną patelnię wlewamy olej i wrzucamy na niego wyciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę oraz oregano. Włączamy średni ogień i smażymy do chwili, gdy czosnek zacznie się rumienić – około 3 minuty. Po tym czasie, dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i dusimy pod przykryciem około 15 minut. 

 

 
Po 20 minutach parowania marchewki, dodajemy do niej cukinię i parujemy wszystko razem jeszcze 10 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do jedzenia – wykładamy gorący warzywny makaron na talerz, polewamy go obficie przygotowanym sosem i dekorujemy startym serem. Podajemy gorące.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.