Składniki (na 2 porcje):
- 4 średniej wielkości cebule
- 50g kaszy perłowej
- 150g grzybów (mogą być różne)
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- łyżka siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 4 plasterki mozzarelli
- 2 łyżki tartego sera żółtego
W dużym garnku wstawiamy dużo wody do zagotowania. Cebulę obieramy, odcinamy czubek oraz spód, ale niezbyt dużo. Gdy woda zawrze, wrzucamy cebulę i gotujemy przez 10 minut. W międzyczasie wstawiamy wodę i gotujemy kaszę perłową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po upływie czasu gotowania, wyciągamy cebulę i studzimy. Ostudzoną cebulę wydrążamy, najlepiej za pomocą widelca, zostawiając dwie wierzchnie warstwy. Jeśli podczas wydrążania zdarzy się, że w dnie cebuli zrobi nam się dziura, zatykamy ją kawałkiem wydrążonej cebuli. Wydrążone cebule stawiamy w naczyniu żaroodpornym.
Następnie, robimy farsz grzybowy. Na patelnię kładziemy masło i wyciskamy na czosnek, dopiero potem włączamy pod patelnią ogień i rozpuszczamy. Gdy masło się rozpuści, wrzucamy na nie grzyby i smażymy, często mieszając, przez około 15 minut, aż zmiękną i odparuje z nich woda.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Do ściągniętych z ognia grzybów dodajemy ugotowaną na sypko i przepłukaną kaszę perłową, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wydrążone cebulę napełniamy farszem do połowy wysokości, następnie do każdej wkładamy w środek kawałek mozzarelli i napełniamy farszem po sam brzeg. Na wierzch sypiemy starty ser. Cebulę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, zaraz podajemy.