Cebule faszerowane grzybami

Drukuj
04.11.2014   Magda

Nafaszerowanie cebul grzybami to po prostu przedstawienie klasycznego połączenia smakowego w innej formie. Cebula oddaje swój smak grzybom, a także stanowi ładną, jadalną miseczkę. Samo wykonanie jest może czasochłonne, ale efekt murowany.Cebule można przygotować wcześniej, trzymać w lodówce i wstawić do nagrzanego piekarnika dopiero gdy przyjdą goście. Jednak, polecam nie posypywać serem przed włożeniem do piekarnika, bo pieczenie trzeba wydłużyć o około 20 minut, aby wszystko dobrze się w środku zagrzało. Dopiero pod koniec pieczenia, posypać i już na wyłączonym piekarniku poczekać, aż ser się smakowicie rozpuści.

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 średniej wielkości cebule
  • 50g kaszy perłowej
  • 150g grzybów (mogą być różne)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 plasterki mozzarelli
  • 2 łyżki tartego sera żółtego

 

W dużym garnku wstawiamy dużo wody do zagotowania. Cebulę obieramy, odcinamy czubek oraz spód, ale niezbyt dużo. Gdy woda zawrze, wrzucamy cebulę i gotujemy przez 10 minut. W międzyczasie wstawiamy wodę i gotujemy kaszę perłową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

Po upływie czasu gotowania, wyciągamy cebulę i studzimy. Ostudzoną cebulę wydrążamy, najlepiej za pomocą widelca, zostawiając dwie wierzchnie warstwy. Jeśli podczas wydrążania zdarzy się, że w dnie cebuli zrobi nam się dziura, zatykamy ją kawałkiem wydrążonej cebuli. Wydrążone cebule stawiamy w naczyniu żaroodpornym.

 

Następnie, robimy farsz grzybowy. Na patelnię kładziemy masło i wyciskamy na czosnek, dopiero potem włączamy pod patelnią ogień i rozpuszczamy. Gdy masło się rozpuści, wrzucamy na nie grzyby i smażymy, często mieszając, przez około 15 minut, aż zmiękną i odparuje z nich woda.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Do ściągniętych z ognia grzybów dodajemy ugotowaną na sypko i przepłukaną kaszę perłową, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wydrążone cebulę napełniamy farszem do połowy wysokości, następnie do każdej wkładamy w środek kawałek mozzarelli i napełniamy farszem po sam brzeg. Na wierzch sypiemy starty ser. Cebulę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, zaraz podajemy. 

 

  



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *