Pieczarki faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami

Drukuj
 31.12.2016   Magda

Kolejna propozycja na faszerowane pieczarki i na pewno nie ostatnia. Bardzo lubię faszerować pieczarki, świetnie łączą się z wieloma składnikami, a co za tym idzie, mamy wiele możliwości smakowitych farszy. Dodatkowo, faszerowane pieczarki wielokrotnie były przeze mnie zachwalane jako świetna imprezowa przystawka.

Dzisiaj postawiłam na duże kapelusze, po jednym na głowę, bo przecież to przystawka. Możemy też skorzystać z małych pieczarek, ale liczmy wtedy dwie na głowę i zwiększyjmy ilość rzeczy do farszu. A w nim mamy słodko-kwaśne pomidory, do tego moje ulubione czarne oliwki i coś co pieczarki lubią najbardziej – cebulę i natkę pietruszki. Po zapieczeniu zaskoczą nas kawałki ciągnącej się mozzarelli.


Składniki (na 2-4 porcje):

  • 4 bardzo duże pieczarki
  • 6 suszonych pomidorów z oliwy
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyzki bułki tartej
  • kulka mozzarelli
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy spod pomidorów

 

Pieczarki obieramy ze skórki. Ostrym nożem ostrożnie wykrawamy nóżki pieczarek. Kapelusze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Odcięte nóżki pieczarek kroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę także szatkujemy na drobno. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a odcedzone oliwki na plasterki.

 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów i wrzucamy na nią cebulę – smażymy do zeszklenia. Do cebuli dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy dalej, aż się przysmażą. Do tego dodajemy pomidory i oliwki i smażymy wszystko razem, aż dobrze się zrumieni. Farsz przekładamy na talerz, aby trochę ostygnął. Do niego dodajemy bułkę tartą, natkę pietruszki, posiekaną na drobno mozzarellę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.

 

Nagrzewamy piekarnik do 200°. Kapelusze pieczarek doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Faszerujemy kapelusze przygotowanym farszem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Podajemy ciepłe, same lub z chrupiącym pieczywem.




1 thought on “Pieczarki faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *