Tarta z kukurydzą, cukinią i pieczarkami

Drukuj
 13.09.2016   Magda
Cieniutkie ciasto w tej tarcie sprawia, ze jedząc czujemy w niej to co najlepsze , czyli podpieczone, aromatyczne warzywa. Do tego ciągnący się ser, pachnące zioła i kremowe nadzienie. Zapomnisz się w jedzeniu i ani się nie spostrzeżesz a cała będzie zjedzona.

Składniki (na formę o średnicy 30cm):

  • 300g mąki i trochę do podsypania
  • 1 żółto
  • 50ml lodowatej wody
  • 125g zimnego masła
  • łyżeczka soli
  • odrobina masła do nasmarowania formy

Nadzienie:

  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 średnia cukinia
  • 250g pieczarek
  • kilka gałązek tymianku
  • 200g śmietany 12%
  • 1 duże jajo
  • 4 łyżki mleka
  • pół pęczku szczypiorku
  • 100g sera
  • sól i pieprz do smaku

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło. Nożem, siekamy mąkę z masłem, aż zaczną się tworzyć drobne kawałki ciasta. W jeszcze sypkim cieście robimy głębienie, dodajemy do niego żółtko i wodę i nagarniamy suche ciasto do mokrych składników, po czym zaczynamy wyrabiać rękami. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie – maksymalnie 5 minut. Możemy podsypać odrobiną mąki jeśli się klei. Gotowe ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

 

W międzyczasie możemy przygotować warzywa do farszu. Pieczarki myjemy i kroimy je w plastry, po czym wrzucamy na dobrze rozgrzaną, sucha patelnię i smażymy aż zaczną się przypiekać. Wykładamy na sitko – jest to konieczne, aby odciekła woda, która nie zdążyła wyparować podczas smażenia. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i obsmażamy na gorącej patelni po pieczarkach. Smażymy aż zacznie się przypiekać, po czym przekładamy na sitko, razem z pieczarkami. Z kolb kukurydzy, za pomocą ostrego noża, odcinamy ziarna. Ziarna wrzucamy na gorącą patelnię po reszcie warzyw i obsmażamy, aż zaczną się delikatnie przypiekać. Ściągamy patelnię z ognia, wrzucamy na nią wszystkie przesmażone warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy listki tymianku, mieszamy i odstawiamy.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°, formę na tartę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej odrobiną mąki stolnicy na wielkość formy i za pomocą wałka przekładamy je do formy. Delikatnie dociskamy brzegi ciasta do brzegów formy, a nadmiar ciasta odkrawamy nożem. Widelcem robimy kilka nakłuć na wierzchu ciasta. Na ciasto nakładamy duży kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy na nią jakieś ciężkie ziarna – u mnie był to ryż, ale może być też fasola lub groch. Tak obciążone ciasto wstawiamy na 15 minut do wstępnego podpieczenia.

 

Gdy ciasto się piecze, w misce roztrzepujemy jajko ze śmietaną i mlekiem do połączenia. Dodajemy posiekany szczypiorek, starty na grubych oczkach tarki ser i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. 

 

Na podpieczony spód tarty wykładamy równomiernie warzywa i polewamy je przygotowanym płynem – staramy się aby kawałki sera równomiernie ułożyły się na warzywach. Wstawiamy na jeszcze 30 minut. Podajemy gorące.

 

 



1 thought on “Tarta z kukurydzą, cukinią i pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *