
Składniki (na formę o średnicy 30cm):
- 300g mąki i trochę do podsypania
- 1 żółto
- 50ml lodowatej wody
- 125g zimnego masła
- łyżeczka soli
- odrobina masła do nasmarowania formy
Nadzienie:
- 2 kolby kukurydzy
- 1 średnia cukinia
- 250g pieczarek
- kilka gałązek tymianku
- 200g śmietany 12%
- 1 duże jajo
- 4 łyżki mleka
- pół pęczku szczypiorku
- 100g sera
- sól i pieprz do smaku
Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło. Nożem, siekamy mąkę z masłem, aż zaczną się tworzyć drobne kawałki ciasta. W jeszcze sypkim cieście robimy głębienie, dodajemy do niego żółtko i wodę i nagarniamy suche ciasto do mokrych składników, po czym zaczynamy wyrabiać rękami. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie – maksymalnie 5 minut. Możemy podsypać odrobiną mąki jeśli się klei. Gotowe ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie możemy przygotować warzywa do farszu. Pieczarki myjemy i kroimy je w plastry, po czym wrzucamy na dobrze rozgrzaną, sucha patelnię i smażymy aż zaczną się przypiekać. Wykładamy na sitko – jest to konieczne, aby odciekła woda, która nie zdążyła wyparować podczas smażenia. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i obsmażamy na gorącej patelni po pieczarkach. Smażymy aż zacznie się przypiekać, po czym przekładamy na sitko, razem z pieczarkami. Z kolb kukurydzy, za pomocą ostrego noża, odcinamy ziarna. Ziarna wrzucamy na gorącą patelnię po reszcie warzyw i obsmażamy, aż zaczną się delikatnie przypiekać. Ściągamy patelnię z ognia, wrzucamy na nią wszystkie przesmażone warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy listki tymianku, mieszamy i odstawiamy.
Nastawiamy piekarnik na 180°, formę na tartę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej odrobiną mąki stolnicy na wielkość formy i za pomocą wałka przekładamy je do formy. Delikatnie dociskamy brzegi ciasta do brzegów formy, a nadmiar ciasta odkrawamy nożem. Widelcem robimy kilka nakłuć na wierzchu ciasta. Na ciasto nakładamy duży kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy na nią jakieś ciężkie ziarna – u mnie był to ryż, ale może być też fasola lub groch. Tak obciążone ciasto wstawiamy na 15 minut do wstępnego podpieczenia.
Gdy ciasto się piecze, w misce roztrzepujemy jajko ze śmietaną i mlekiem do połączenia. Dodajemy posiekany szczypiorek, starty na grubych oczkach tarki ser i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy.
Na podpieczony spód tarty wykładamy równomiernie warzywa i polewamy je przygotowanym płynem – staramy się aby kawałki sera równomiernie ułożyły się na warzywach. Wstawiamy na jeszcze 30 minut. Podajemy gorące.
Musi być bardzo dobre. :)) Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/