Składniki (na formę o średnicy 30cm):
- 300g mąki i trochę do podsypania
- 1 żółto
- 50ml lodowatej wody
- 125g zimnego masła
- łyżeczka soli
- odrobina masła do nasmarowania formy
Nadzienie:
- 2 kolby kukurydzy
- 1 średnia cukinia
- 250g pieczarek
- kilka gałązek tymianku
- 200g śmietany 12%
- 1 duże jajo
- 4 łyżki mleka
- pół pęczku szczypiorku
- 100g sera
- sól i pieprz do smaku
Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło. Nożem, siekamy mąkę z masłem, aż zaczną się tworzyć drobne kawałki ciasta. W jeszcze sypkim cieście robimy głębienie, dodajemy do niego żółtko i wodę i nagarniamy suche ciasto do mokrych składników, po czym zaczynamy wyrabiać rękami. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie – maksymalnie 5 minut. Możemy podsypać odrobiną mąki jeśli się klei. Gotowe ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie możemy przygotować warzywa do farszu. Pieczarki myjemy i kroimy je w plastry, po czym wrzucamy na dobrze rozgrzaną, sucha patelnię i smażymy aż zaczną się przypiekać. Wykładamy na sitko – jest to konieczne, aby odciekła woda, która nie zdążyła wyparować podczas smażenia. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i obsmażamy na gorącej patelni po pieczarkach. Smażymy aż zacznie się przypiekać, po czym przekładamy na sitko, razem z pieczarkami. Z kolb kukurydzy, za pomocą ostrego noża, odcinamy ziarna. Ziarna wrzucamy na gorącą patelnię po reszcie warzyw i obsmażamy, aż zaczną się delikatnie przypiekać. Ściągamy patelnię z ognia, wrzucamy na nią wszystkie przesmażone warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy listki tymianku, mieszamy i odstawiamy.
Nastawiamy piekarnik na 180°, formę na tartę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej odrobiną mąki stolnicy na wielkość formy i za pomocą wałka przekładamy je do formy. Delikatnie dociskamy brzegi ciasta do brzegów formy, a nadmiar ciasta odkrawamy nożem. Widelcem robimy kilka nakłuć na wierzchu ciasta. Na ciasto nakładamy duży kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy na nią jakieś ciężkie ziarna – u mnie był to ryż, ale może być też fasola lub groch. Tak obciążone ciasto wstawiamy na 15 minut do wstępnego podpieczenia.
Gdy ciasto się piecze, w misce roztrzepujemy jajko ze śmietaną i mlekiem do połączenia. Dodajemy posiekany szczypiorek, starty na grubych oczkach tarki ser i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy.
Na podpieczony spód tarty wykładamy równomiernie warzywa i polewamy je przygotowanym płynem – staramy się aby kawałki sera równomiernie ułożyły się na warzywach. Wstawiamy na jeszcze 30 minut. Podajemy gorące.
Musi być bardzo dobre. :)) Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
Popatrzyłam niedawno co mam w lodówce i szukałam przepisu na tartę z tym czym dysponowałam, bo było już za późno na zakupy. Ten przepis brzmiał przepysznie. Obawiałam się jednak braku komentarzy, ale nie słusznie. Tarta wyszła przepysznie! 🙂 Ja jedynie do sosu śmietanowego dodałam trochę fety, bo miałam też w lodówce 😉 I następnym razem jeszcze bardziej odparuję warzywa, bo ciasto trochę za bardzo naciągnęło wilgocią.Dziękuję za inspirację.
Bardzo się cieszę, że smakowało. Ja jestem fanką wytrawnych tarta, robię ich naprawdę dużo, próbuje nowych połączeń, ale też taka typu ,,co się nawinie” z lodówki, też jest pyszna. Zapraszam ponownie na bloga i SMACZNEGO!