Tworząc ten przepis inspirowałam się filozofią mojego taty, który często powtarza, że gdy w daniu połączy się same smaczne składniki, to danie nie może być niesmaczne. Lubię podawać ziemniaczki także z prostym sosem czosnkowym Jednakże, zanim go spróbujecie, upewnijcie się, że Wasza druga połówka także będzie go próbować… 🙂
Składniki (na 2-3 porcje):
- 6 dużych ziemniaków podobnej wielkości
- 6 plasterków boczku gotowanego
- 250g pieczarek
- ½ małej cebuli, drobno poszatkowanej
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka masła
Ziemniaki dokładnie myjemy ostrą gąbką i osuszamy. Każdego nacinamy na krzyż z jednej strony, nacieramy oliwą i układamy w brytfance. Posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 200° piekarnika i pieczemy 60 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz – połowę plasterków boczku kroimy w małą kostkę i smażymy na złoto na rozgrzanej patelni, odkładamy na talerz. Pozostałe kawałki podsmażamy w całości na chrupko, upieczone kroimy w 12 pasków i także odkładamy.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni po boczku rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim cebulę około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pieczarki i smażymy kolejne 10 minut. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, przyprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, nie wyłączając grzania. Ostrożnie odcinamy wierzch ziemniaka i wydrążamy łyżeczką na niewielką głębokość. Wydrążony miąższ ziemniaka dodajemy do pieczarek, rozgniatamy widelcem i mieszamy.
Faszerujemy ziemniaki, tworząc zgrabny kopiec. Każdy przykrywamy dwoma paskami boczku i wrzucamy do piekarnika na 10-15 minut. Wyciągamy i podajemy.
PROSTY SOS CZOSNKOWY:
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki gęstego jogurtu
- 1/2 ząbka czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta suszonej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Mieszamy wszystkie składniki razem w miseczce. Ilość składników podana przeze mnie jest tylko orientacyjna – ilość czosnku można zmienić według własnych upodobań i smaku, natomiast ilość majonezu i jogurtu zależy od tego ile sosu chcemy otrzymać.