Faszerowane ziemniaki

Drukuj
22.01.2013   Magda

Tych pysznych ziemniaczków nie opłaca się robić mało – nawet duża ich ilość, przy niewielkiej ilości gości, znika błyskawicznie. Połączenie chrupiącego boczku, mięsistych ziemniaków i soczystych pieczarek tworzy prosty, a jednak gustowny zestaw na przyjęcia.

Tworząc ten przepis inspirowałam się filozofią mojego taty, który często powtarza, że gdy w daniu połączy się same smaczne składniki, to danie nie może być niesmaczne.

Lubię podawać ziemniaczki także z prostym sosem czosnkowym (przepis poniżej). Jednakże, zanim go spróbujecie, upewnijcie się, że Wasza druga połówka także będzie go próbować… 🙂

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 6 dużych ziemniaków podobnej wielkości
  • 6 plasterków boczku gotowanego 
  • 250g pieczarek 
  • ½ małej cebuli, drobno poszatkowanej
  • sól i pieprz do smaku 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • łyżka masła

 

Ziemniaki dokładnie myjemy ostrą gąbką i osuszamy. Każdego nacinamy na krzyż z jednej strony, nacieramy oliwą i układamy w brytfance. Posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 200° piekarnika i pieczemy 60 minut. 

 

W międzyczasie przygotowujemy farsz – połowę plasterków boczku kroimy w małą kostkę i smażymy na złoto na rozgrzanej patelni, odkładamy na talerz. Pozostałe kawałki podsmażamy w całości na chrupko, upieczone kroimy w 12 pasków i także odkładamy. 

 

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni po boczku rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim cebulę około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pieczarki i smażymy kolejne 10 minut. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, przyprawiamy solą i pieprzem.

 

Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, nie wyłączając grzania. Ostrożnie odcinamy wierzch ziemniaka i wydrążamy łyżeczką na niewielką głębokość. Wydrążony miąższ ziemniaka dodajemy do pieczarek, rozgniatamy widelcem i mieszamy. 

 

Faszerujemy ziemniaki, tworząc zgrabny kopiec. Każdy przykrywamy dwoma paskami boczku i wrzucamy do piekarnika na 10-15 minut. Wyciągamy i podajemy.

 

PROSTY SOS CZOSNKOWY:

  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki gęstego jogurtu 
  • 1/2 ząbka czosnku, przeciśnięty przez praskę 
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny 
  • szczypta suszonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku  

 

Mieszamy wszystkie składniki razem w miseczce. Ilość składników  podana przeze mnie jest tylko orientacyjna – ilość czosnku można zmienić według własnych upodobań i smaku, natomiast ilość majonezu i jogurtu zależy od tego ile sosu chcemy otrzymać.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *