Gulasz dyniowy z indykiem i fasolą

Drukuj
07.10.2019   Magda

Kremowy, gęsty gulasz bez długiego duszenia mięsa i bez dodatku śmietany jest możliwy. Sięgnijcie po przepis na gulasz z mielonego mięsa indyka z fasolą, który zagęszczam purée z dyni. To on sprawia, że gulasz jest aksamitny, gęsty i sycący. Prosty patent a pyszny smak gwarantowany.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • szklanka purée z pieczonej dyni
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera
  • mała puszka białej, drobnej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowujemy warzywa – marchewki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera myjemy i kroimy w identycznej wielkości kostkę co marchew. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy. 

 

Na dużą i głęboką patelnie wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wrzucamy marchew, seler oraz cebulę – wszystko razem smażymy, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach tymianek, kolendrę oraz słodką paprykę. Wszystko smażymy, cały czas mieszając, przez minutę.

 

Na patelnię dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy drewnianą łyżką na drobne kawałki i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się lekko zrumieniać – około 10-15 minut, na średnim ogniu. 

 

Gdy mięso jest usmażone, dodajemy na patelnie dynię oraz cały bulion – dokładnie mieszamy, aż wszystko się połączy i powstanie gęsty i kremowy sos. Jeśli wydaje nam się, że jednak wszystko jest zbyt zwarte i gęste, możemy dodać na patelnie więcej bulionu lub przegotowanej wody. Zmniejszamy ogień na mały, dodajemy do wszystkiego odcedzoną i opłukaną fasolę, przykrywamy i dusimy przez maksymalnie 10 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.

 

Po tym czasie danie jest gotowe. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *