Wegetariańska zapiekanka pasterza z purée z dyni

Drukuj
08.11.2019   Magda

Zapiekanka pasterza w wersji wege to pyszna, sycąca odpowiedź na mięsną wersję tego przepisu. W tej zapiekance znajdziemy kremowy środek, pełen warzyw i sycącej fasoli, a to wszystko zapieczone pod warstwą aromatycznej dyni. Świetny przepis, przepyszny, idealny na obiad. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500g upieczonej dyni*
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 2 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka białej, drobnej fasoli
  • puszka pomidorów
  • 250ml bulionu warzywnego
  • płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

 

*  Aby przygotować upieczoną dynię, nagrzewamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy duży arkusz folii aluminiowej. Dynię obieramy i kroimy w 2-centymetrowe kawałki. Przekładamy je na folię i zamykamy w szczelną sakiewkę. Przekładamy ją na blachę do pieczenia i pieczemy do miękkości około 45 minut.

 

Zaczynamy od przygotowania warzyw – marchewkę, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera myjemy i kroimy w podobnej wielkości kostkę co marchewkę. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wrzucamy na niego pokrojone warzywa. Smażymy, aż lekko zmiękną, około 5-7 minut od czasu do czasu mieszając. 

 

W międzyczasie myjemy i kroimy w drobną kostkę cukinię. Dodajemy ją do smażących się warzyw, smażymy wszystko razem kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie, dodajemy ząbek czosnku, roztarte w dłoniach oregano oraz tymianek i mieszając cały czas, smażymy jeszcze minutę. Po tym czasie dodajemy na patelnie odsączoną i opłukaną fasolę, białą oraz fioletową. Do tego dodajemy puszkę pomidorów oraz 200ml przygotowanego bulionu. Wszystko dokładnie mieszamy i gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 10 minut.

 

W tym czasie przygotowujemy dynię – upieczone kawałki dyni przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy do niej pozostałe 50ml bulionu i całość blendujemy na gładkie i gęste purée. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

 

Nastawiamy piekarnik na 200*. Gulasz warzywny z patelni ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy purée z dyni, równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika do zapieczenia na 20-25 minut. Polecam na ostatnie 3 minut włączyć opcję grill, aby dynia z wierzchu się zarumieniła. Zapiekankę podajemy gorącą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.