Gulasz wieprzowy z fasolką i ziemniakami

Drukuj
01.10.2020   Magda

Gulasz wieprzowy z dwoma rodzajami fasoli oraz ziemniakami to pomysł na jednogarnkowy i sycący obiad. Wszystko dusimy razem, składniki przechodzą wszystkimi smakami. Nie potrzeba też żadnych dodatków, już nie mówiąc że gotując duży garnek takiego gulaszu, możemy wykarmić masę ludzi albo mieć obiad na kilka dni. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 700g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 250g zielonej fasolki szparagowej – użyłam mrożonej
  • puszka białej fasoli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 150ml białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta chili
  • łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 250ml bulionu wołowego

 

Przygotowujemy mięso – myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w 1,5-2cm kawałki. Wkładamy do dużej miski, posypujemy papryką czerwoną, szczyptą chili, tymiankiem, odrobiną soli i pieprzem, polewamy olejem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do zamarynowania.

 

W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w podobnej wielkości kostkę co mięso. Cebulę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Czosnek obieramy.

 

Bierzemy duży garnek, nagrzewamy i wrzucamy do niego mięso – obsmażamy, na dużym ogniu, aż zacznie się przypiekać – około 8-10 minut. Dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem smażymy, cały czas mieszając, przez około 2-3 minuty. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy aż odparuje. Wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki, a następnie dolewamy tyle wody aby mięso i ziemniaki były przykryte. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem, mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 15 minut.

 

Po upływie 15 minut dodajemy zieloną fasolkę szparagową, przykrywamy i dusimy jeszcze 10 minut. Po tym czasie rozprowadzamy w sosie koncentrat pomidorowy, dodajemy odsączoną białą fasolę. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy od smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany gulasz jest gotowy do podania.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.