Składniki (na 3-4 porcje):
- 700g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 250g zielonej fasolki szparagowej – użyłam mrożonej
- puszka białej fasoli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 średnie ziemniaki
- 150ml białego wina
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
- szczypta chili
- łyżka słodkiej czerwonej papryki
- płaska łyżeczka suszonego tymianku
- 250ml bulionu wołowego
Przygotowujemy mięso – myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w 1,5-2cm kawałki. Wkładamy do dużej miski, posypujemy papryką czerwoną, szczyptą chili, tymiankiem, odrobiną soli i pieprzem, polewamy olejem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do zamarynowania.
W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w podobnej wielkości kostkę co mięso. Cebulę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Czosnek obieramy.
Bierzemy duży garnek, nagrzewamy i wrzucamy do niego mięso – obsmażamy, na dużym ogniu, aż zacznie się przypiekać – około 8-10 minut. Dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem smażymy, cały czas mieszając, przez około 2-3 minuty. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy aż odparuje. Wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki, a następnie dolewamy tyle wody aby mięso i ziemniaki były przykryte. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem, mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 15 minut.
Po upływie 15 minut dodajemy zieloną fasolkę szparagową, przykrywamy i dusimy jeszcze 10 minut. Po tym czasie rozprowadzamy w sosie koncentrat pomidorowy, dodajemy odsączoną białą fasolę. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy od smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany gulasz jest gotowy do podania.