Patelnia meksykańska

Drukuj
07.08.2021   Magda

Patelnia do zapiekania przeleżała w szafce chyba z rok, aż doczekała się przepisu w której można jej było użyć 😀 No cóż, ale doczekała się i to nie byle czego – takiej ilości ciągnącego, zapieczonego sera to dawno nie było. Do tego meksykańska kompozycja smaków i można zajadać. Na patelni znalazło się mięso duszone z fasolą, papryką, pomid0rami, cebulą, a wszystkie te cudowne smaki wchłonęły kawałki tortilli, które od wierzchu zapiekły się na chrupiąco jak nachosy. Nic tylko próbować. Nie macie patelni do zapiekania? Nic prostszego – składniki po smażeniu na patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i postępujemy jak dalej w przepisie 🙂

Składniki (na 2 porcje):

  • 250g wieprzowego mięsa mielonego
  • 3-4 placki pszennej tortilli
  • połowa czerwonej papryki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów
  • płaska łyżeczka mielonego kuminu oraz tyle samo mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • płaska łyżeczka suszonego oregano
  • szklanka startego na dużych oczkach sera – użyłam Cheddaru
  • łyżka oleju
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól do smaku

Do podania:

  • śmietana 12%
  • papryczki jalapeño

 

Przygotowujemy warzywa do dania – cebulę czerwoną obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w pióra. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w małą kostkę. Czerwoną fasolę odcedzamy na sicie, przepłukujemy i odstawiamy do odcieknięcia.

 

Na patelnię, z rączką nadającą się do zapiekania, wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy na nią mięso. Smażymy mięso- około 5-6 minut, aż zacznie się delikatnie zrumieniać, mieszając i rozdrabniając łopatką na mniejsze kawałki. Po tym czasie dodajemy do niego cebulę, pokrojoną paprykę oraz przyprawy – kmin, kolendrę, pieprz Cayenne, oregano oraz odrobinę soli do smaku. Całość mieszamy i smażymy jeszcze jakieś 3-4 minuty. 

 

Po tym czasie dodajemy na patelnię pomidory, fasolę i wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez 10 minut.

 

W tym czasie placki tortilli kroimy w trójkąty, takiej wielkości jak zazwyczaj mamy nachosy. Nastawiamy piekarnik na 200°, jeśli mam opcję grilla to ją włączmy, danie będzie szybciej gotowe.

 

Ściągamy patelnię z ognia, do sosu dodajemy część posiekanej natki pietruszki i mieszamy. W sos wciskamy przygotowane trójkąty z tortilli – niektóre mogą być całkowicie zanurzone, wtedy fajnie wciągną sos, inne wystawać – staną się chrupiące po upieczeniu. Na całość sypiemy starty ser, można też delikatnie go powciskać w sos. Całość stawiamy do piekarnika do zapieczenia – opcja z grillem to dosłownie 3-4 minuty, bez grilla – około 8-10, ale najlepiej jest patrzeć czy już wierzch jest zapieczony.

 

Wyciągamy z piekarnika i podajemy – możemy jeść bezpośrednio z patelni. Z wierzchu posypujemy resztą natki pietruszki. Dla lubiących ostre dodajemy jalapeño, dla tych łagodnych – kleks śmietany.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.