Wegański gulasz meksykański z batatem i czerwoną fasolą

Drukuj
26.01.2024  Magda

Takie przepisy na kuchnie wegańską to ja lubię – aromatyczne i pełne różnych smaków. Taka potrwa przekona nawet zagorzałych mięsożerców – jest nie tylko pyszna, ale także sycąca. Zainspirowałam się meksykańską kuchnią, w której właśnie uwielbiam bogactwo przypraw oraz różnorodność składników, które sprawiają, że mój brzuch jest pełny na dłużej. Uczucie pełności gwarantują dwa główne elementy gulaszu – fasola oraz bataty. A do tego, dla świeżości kropla cytryny, awokado, chłodny kokosowy jogurt oraz natka pietruszki.

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 3 średnie bataty
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 warzywnej kostki – użyłam łyżeczki bulionu w proszku, eko
  • przyprawy – szczypta chili, łyżeczka mielonego kuminu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju

Do podania:

  • ugotowany ryż
  • awokado
  • jogurt – u mnie kokosowy
  • cząstki cytryny
  • świeża natka pietruszki lub kolendry

 

Zaczynamy od przygotowania warzyw – bataty obieramy i kroimy w kostkę wielkości kęsa. Cebulę obieramy i siekamy w pióra. Czosnek obieramy i ścieramy. Czerwoną fasolę przekładamy na sitko i opłukujemy pod wodą, odstawiamy do odcieknięcia.

 

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cebulę i szklimy około 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy czosnek,  przyprawy – chili, kumin, paprykę oraz roztarte w dłoniach oregano oraz koncentrat pomidorowy. Całość smażymy jeszcze minutę cały czas mieszając. Wrzucamy bataty, mieszamy aby przykryły się przyprawami i tak smażymy jeszcze minutę. Do tego wlewamy około szklankę wody i dodajemy kostkę warzywną lub inny zamiennik. Dokładnie mieszamy wszystko, do rozpuszczenia bulionu, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

 

Po tym czasie, ściągamy pokrywkę, dodajemy do batatów pomidory, fasolę oraz szczyptę cukru – całość dusimy jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje a bataty będą miękkie. Na sam koniec próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze odrobiną cukru.

 

Gorące i aromatyczne danie jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje z ryżem, do tego można podać rozmaite dodatki – awokado lub nawet guacamole, jogurt – zwykły lub wegański, obficie posypać pietruszką i skropić sokiem z cytryny.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.