Składniki (na 4 duże porcje):
- 500g mielonego mięsa z indyka
- puszka czerwonej fasoli
- puszka białej fasoli
- puszka kukurydzy
- puszka krojonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka mielonego kuminu
- płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- łyżeczka siekanej marynowanej papryki jalapeno – można zastąpić mielonym chili
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju
Do podania:
- kwaśna śmietana
- kilka świeżych pomidorków koktajlowych
- szczypior z dymki
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- kilka plasterków papryczki jalapeno
Przygotowujemy warzywa – cebulę obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w małą kostkę. Obie puszki fasoli odcedzamy na sito i opłukujemy wodą. Kukurydzę odcedzamy. Czosnek ścieramy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy na nią cebulę i smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez jakiś 3 minuty. Do cebuli dodajemy sproszkowaną paprykę, kumin, papryczki jalapeno oraz starty czosnek – smażymy minutę cały czas mieszając. Następnie, dodajemy mięso, rozdrabniamy łyżką i smażymy do zrumienienia. Zrumienione przekładamy do dużego garnka. Na patelnię po mięsie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy, od czasu do mieszając, przez 3-4 minuty, aż lekko się zarumieni. Wrzucamy do garnka w mięsem.
Do garnka dodajemy odcedzone fasolę oraz kukurydzę, puszkę pomidorów, którą opłukujemy wodą – do około ¾ wysokości puszki, i także wlewamy. Doprawiamy odrobiną soli. Gdy się zagotuje, zmniejszamy na mały ogień i dusimy około 20 minut, nie pod przykryciem.
Po tym czasie chili jest gotowe. Doprawiamy je do smaku solą oraz pieprzem.