Pikantne fasolowe chili z indykiem

Drukuj
03.08.2020   Magda

Godne polecenia przepyszne, sycące i jednogarnkowe danie to na pewno mięsne chili, z dwukolorową fasolką, kukurydzą oraz meksykańskimi przyprawami. Do tego do wyboru do koloru cała gama przepysznych dodatków – świeże pomidorki, ser, papryczka jalapeno dla dodatkowej ostrości lub kleks śmietany dla łagodności. Dla mnie taka miski, oczywiście z każdym dodatkiem po trochu, to pełnia szczęścia. 

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka białej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • łyżeczka siekanej marynowanej papryki jalapeno – można zastąpić mielonym chili
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju

Do podania:

  • kwaśna śmietana
  • kilka świeżych pomidorków koktajlowych
  • szczypior z dymki
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • kilka plasterków papryczki jalapeno

 

Przygotowujemy warzywa – cebulę obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w małą kostkę. Obie puszki fasoli odcedzamy na sito i opłukujemy wodą. Kukurydzę odcedzamy. Czosnek ścieramy na tarce.

 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy na nią cebulę i smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez jakiś 3 minuty. Do cebuli dodajemy sproszkowaną paprykę, kumin, papryczki jalapeno oraz starty czosnek – smażymy minutę cały czas mieszając. Następnie, dodajemy mięso, rozdrabniamy łyżką i smażymy do zrumienienia. Zrumienione przekładamy do dużego garnka. Na patelnię po mięsie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy, od czasu do mieszając, przez 3-4 minuty, aż lekko się zarumieni. Wrzucamy do garnka w mięsem.

 

Do garnka dodajemy odcedzone fasolę oraz kukurydzę, puszkę pomidorów, którą opłukujemy wodą – do około ¾ wysokości puszki, i także wlewamy.  Doprawiamy odrobiną soli. Gdy się zagotuje, zmniejszamy na mały ogień i dusimy około 20 minut, nie pod przykryciem.

 

Po tym czasie chili jest gotowe. Doprawiamy je do smaku solą oraz pieprzem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.