Gulasz z indyka z pieczarkami i marchewką

Drukuj
16.03.2020   Magda

Moje zamiłowanie do gulaszu z mięsem sięga czasów szkolnej stołówki, gdzie panie kucharki podawały nam z gulasz z kaszą, z wyglądu niezachęcający, ale w smaku obłędny. Najprostszy, ale najsmaczniejszy. Gulasz jest dla mnie świetnym pomysłem na obiad – duży gar sosu, do tego dowolny dodatek i sycący obiad dla masy ludzi gotowy. Przepis na gulasz z indyka na pewno się Wam spodoba. Delikatne kawałki mięsa, rozpadającego się pod widelcem, do tego podpieczone pieczarki i starta marchewka dla koloru, wszystko zaciągnięte kremowym serkiem. Prosto i bardzo pysznie.

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 800g mięsa z udka indyka
  • 500g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 100g kremowego serka śmietankowego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka siekanej natki pietruszki

 

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w centymetrową kostkę. Posypujemy je papryką w proszku, mąką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy aby pokryło się dobrze mąką.

 

Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, wrzucamy partiami mięso i smażymy, aż stanie się delikatnie rumiane. Usmażone przekładamy do dużego garnka.

 

W międzyczasie gdy smażymy mięso, przygotowujemy resztę składników – cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki – zależy od ich wielkości, ważne aby były mniej więcej wielkości kawałków mięsa.

 

Do upieczonego mięsa w garnku wrzucamy startą marchewkę, roztarty w rękach tymianek i wlewamy około 750ml zimnej wody, włączamy gaz i gdy zacznie się gotować, zmniejszamy na mały ogień i dusimy pod przykryciem.

 

Na patelnię po mięsie wlewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Szklimy cebulę, od czasu do czasu mieszając, około 3-4 minuty. Usmażoną wrzucamy do mięsa. Znowu dodajemy łyżkę oleju na patelnię, wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy, aż dobrze się przyrumienią – około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Na minutę przed końcem smażenia dodajemy do pieczarek przeciśnięty czosnek, minutę smażymy cały czas mieszając. Ściągamy z ognia na później.

 

Próbujemy mięso czy już jest miękkie, jeśli nie, dolewamy jeszcze odrobinę wody i dusimy dalej. Gdy mięso jest miękkie, dodajemy do niego pieczarki oraz rozprowadzamy kremowy serek. Wszystko doprawiamy dobrze solą i pieprzem. Wrzucamy siekaną natkę pietruszki. Gorący gulasz jest gotowy do podania, najlepszy z kaszą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.