Składniki (na blachę o średnicy około 31cm):
- szklanka pełnoziarnistej mąki razowej
- 2 łyżki mąki zwykłem
- 100g zimnego masła
- szczypta soli
- 5 łyżek lodowatej wody
- odrobina masła i mąki do oprószenia i wysmarowania formy
- łyżka kaszy manny lub bułki tartej
Na farsz:
- 300g kawałek dyni
- 2 duże czerwone cebule
- 250g sera ricotta
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
Przygotowujemy ciasto – do miski wsypujemy mąkę razową, zwykłą, szczyptę soli. Dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło i zaczynamy wszystko rozcierać w palcach do uzyskania drobnej kruszonki. Do tego dodajemy lodowatą wodę i już całą ręką wyrabiamy na jednolite i sprężyste ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki do momentu gdy będzie potrzebne.
Dynię obieramy i kroimy w około 1,5-centymetrowe, nieregularne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze pióra. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy na niego cebulę oraz dynię – wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut. Po tym czasie, na patelnię wlewamy około 1/4 szklanki wody, przykrywamy pokrywą i dusimy około 10 minut, aż dynia lekko zmięknie. Następnie dodajemy na patelnie roztarty w dłoniach tymianek i wszystko odrobinę przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ściągamy z ognia.
W misce łączymy ser ricotta, z mlekiem oraz jajkami, na jednolitą masę. Dobrze doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąką, nadmiar strzepujemy.
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy – polecam zrobić to między dwoma arkuszami papieru, rozwałkować na duży kawałek, grubości około 5mm, a następnie z pomocą papieru przełożyć i wykleić formę. Można też podzielić ciasto na małe kawałki, każdy wałkować i powyklejać formę. Sposób jest tak naprawdę dowolny. Wyklejone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy równomiernie manną lub bułką tartą.
Na ciasto wykładamy równomiernie dynię z cebulą. Całość zalewamy masą serowo-jajeczną.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż masa się zetnie, a brzegi ciasta staną chrupiące – najlepiej sprawdzić to lekko ruszając formą czy aby masa jeszcze gdzieś nie jest płynna, a brzeg delikatnie dotknąć nożem czy jest chrupiący.
Tarta jest pyszna na gorąco jak i na zimno. Nadaje się do podgrzania, ale najlepiej jest ją wtedy przykryć folią aluminiową i wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika.