Galaretka winno-rabarbarowa

Drukuj
29.05.2015   Magda
Orzeźwiająco zimna galaretka o niebanalnym smaku rabarbarowo-winnym wkrótce może stać się ulubionym deserem…jeśli tylko wyczekiwane ciepłe dni w końcu nadejdą. Ale jeśli nie chcecie czekać, to żywo różowy kolor galaretki na pewno poprawi humor w bardziej ponure dni.

Składniki (na 5 porcji):

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2,5 szklanki wody
  • szklanka słodkiego różowego wina
  • 6 łyżek wrzątku
  • sok z połowy cytryny

 

Rabarbar kroimy w centymetrową kostkę i przekładamy do garnka. Zasypujemy go cukrem, dodajemy sok z  cytryny i wstawiamy na średni ogień. Gdy rabarbar zacznie puszczać sok, wlewamy do niego wino i dokładnie mieszamy, aby cukier się rozpuścił a składniki połączyły. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu aż rabarbar jest miękki – około 5 minut. Na sam koniec dolewamy do niego letnią wodę, aby zatrzymać proces gotowania i ściągamy z gazu.

 

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do napęcznienia. Gdy napęcznieje, dodajemy ją do winnego rabarbaru i dokładnie mieszamy. Przygotowaną galaretkę przekładamy do salaterek, nie żałując porcji rabarbaru. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia na około 2 godziny.

 

 



2 thoughts on “Galaretka winno-rabarbarowa”

Skomentuj napiecyku Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.