Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkiem

Drukuj
17.06.2021   Magda

Pachnące, słodkie, mięciutkie jak chmurka, to właśnie takie ciasto drożdżowe pamiętam z dzieciństwa, to najlepsze spod rąk babci. Jednak sprawdza się fakt, że to co najprostsze smakuje najlepiej. I tak do znanego mi drożdżowego ciasta dodałam pyszne połączenie rabarbaru i jabłek – jedno kwaskowe, drugie słodkie, idealnie do siebie pasują. Za sprawą takiego ciasta od razu robi się bardzo wakacyjnie, sezonowo i pysznie.

Składniki (na dużą blachę około 20x30cm):

  • 3-3,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150ml letniego mleka
  • 100g rozpuszczonego, ostudzonego masła

Na zaczyn:

  • 30g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 50ml mleka
  • 3 łyżki mąki

Dodatkowo:

  • 600g rabarbaru
  • 2 słodkie jabłka
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka cukru kryształ
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • cukier puder do oprószenia
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Zaczynamy od przygotowania zaczynu – do miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich cukier i ucieramy łyżką na pastę. Następnie dodajemy do nich mleko i przesiewamy mąkę – wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier oraz szczyptę soli. Wlewamy wyrośnięty zaczyn, resztę mleka oraz wbijamy jajka – całość wyrabiamy łyżką lub dłonią na jednolite, gładkie ciasto – zajmie to dość sporo czasu i wymaga siły, dlatego w tej czynności można się wspomóc robotem kuchennym ze specjalną łopatką do wyrabiania ciasta. Ciasto powinno odchodzić do rąk, jeśli jednak bardzo się lepi, podsypujemy je dodatkowo mąką. Na sam koniec dolewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy do połączenia. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny. 

 

W czasie gdy ciasto nam wyrasta, przygotowujemy rabarbar – myjemy go, odcinamy końce, kroimy wzdłuż i następnie na kostkę. Dajemy go do miski i zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Jabłka polecam przygotować później, bo ściemnieją.

 

Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy dłonią, po czym jeszcze krótko zagniatamy w misce. Formę do pieczenia wykładamy papierem po czym wyciągamy na nie ciasto – rozciągamy ciasto na wielkość formy.

 

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę wielkości rabarbaru. Wkładamy do osobnej miski, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. 

 

Na rozciągnięte w formie ciasto wykładamy równomiernie rabarbar, jabłka a całość posypujemy płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i jeszcze pozwalamy mu wyrosnąć 30 minut.

 

Na chwilę przed upływem czasu wyrastania, nastawiamy piekarnik do zagrzania na 180°. Wyrośnięte ciasto pieczemy 40-45 minut, najlepiej sprawdzić go patyczkiem. Wyciągamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy obficie cukrem pudrem.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.