Sernik na zimno z rabarbarem

Drukuj
01.07.2017   Magda
Kremowy sernik na kruchym spodzie, pokryty słodką i zimną galaretką, o pożądanym w tym sezonie smaku rabarbaru, to coś kto każdy chętnie zje w ciepłe, letnie popołudnie. Przepis na ten sernik jest bardzo uniwersalny, jak skończy się rabarbar, można skomponować go z malinami. Słodkie i letnie owoce zachęcają, aby nie odmawiać sobie tej słodkiej przyjemności.

Składniki (na formę 30x26cm):

  • 200g ciasteczek owsianych
  • 50g masła
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki wrzątku

Na galaretkę rabarbarową:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • galaretka truskawkowa
  • sok z połowy cytryny
  • 800ml wrzątku

 

Zaczynamy nasz sernik od zrobienia galaretki, aby zdążyła przestygnąć i lekko stężeć zanim wylejemy ją na ciasto. Rabarbar myjemy i kroimy go w centymetrowe kawałki.

 

Wrzucamy go do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i stawiamy wszystko na średni ogień. Gotujemy około 5-7 minut, aż rabarbar zmięknie i puści wodę. Odstawiamy do wystygnięcia. W osobnym garnku rozpuszczamy galaretkę w około 800ml wody i też odstawiamy do przestygnięcia.

 

Masło rozpuszczamy w rondelku. Ciasteczka wkładamy do robota kuchennego i mielimy na drobno. Do ciastek wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencję przypominającą mokry piasek. 

 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy przygotowane ciasta. Łyżką rozprowadzamy ciastka na spód, dociskamy i wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby stężało.

 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do napęcznienia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy, a  w trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Gdy śmietanka jest sztywna, stopniowo dodajemy do niej po łyżce mascarpone i ubijamy. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dokładnie miksujemy. Wylewamy gotową masę serową na przygotowany ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na godzinę do zastygnięcia.

 

Rabarbar, wraz z sokiem, przekładamy do tężejącej galaretki i mieszamy. Gdy masa serowa jest już stężała, wykładamy na nią galaretkę z rabarbarem i wstawiamy do finalnego zastygnięcia na około 2-3 godziny.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *