Składniki (na 5 porcji):
- 0,5 kg rabarbaru
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny
- 2,5 szklanki wody
- szklanka słodkiego różowego wina
- 6 łyżek wrzątku
- sok z połowy cytryny
Rabarbar kroimy w centymetrową kostkę i przekładamy do garnka. Zasypujemy go cukrem, dodajemy sok z cytryny i wstawiamy na średni ogień. Gdy rabarbar zacznie puszczać sok, wlewamy do niego wino i dokładnie mieszamy, aby cukier się rozpuścił a składniki połączyły. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu aż rabarbar jest miękki – około 5 minut. Na sam koniec dolewamy do niego letnią wodę, aby zatrzymać proces gotowania i ściągamy z gazu.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do napęcznienia. Gdy napęcznieje, dodajemy ją do winnego rabarbaru i dokładnie mieszamy. Przygotowaną galaretkę przekładamy do salaterek, nie żałując porcji rabarbaru. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia na około 2 godziny.
Ale fajna! Nie wpadłabym na taki skład 😉
Świetny pomysł na letni deser 🙂