Odwrócone ciasto z rabarbarem

Drukuj
28.05.2015   Magda
Ciasto z owocami można zrobić tradycyjnie, dając owoce na wierzchu, ale pieczenie sposobem odwróconym jest czymś innowacyjnym co warto wypróbować w kuchni. Owoce pieczone w ten sposób są pysznie oblepione własnymi sokami i skarmelizowane. Natomiast ciasto pięknie rośnie i jest puszyste. Po odwróceniu, ciasto przechodzi sokami z owoców i jest jeszcze pyszniejsze. 

Składniki (na tortownice o średnicy 22cm):

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 100ml oleju
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy

Rabarbar:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki masła

 

Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy w około centymetrowe kawałki. Przekładamy rabarbar na patelnie, dodajemy do niego masło i cukier. Smażymy na średnim ogniu, aż owoce puszczą sok, zmiękną i delikatnie się skarmelizują. 

 

W międzyczasie, formę do pieczenia dokładnie smarujemy masłem – przed przygotowaniem tego ciasta upewnijmy się że nasza forma jest szczelna. Gotowy rabarbar odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 

 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do drugiej miski wbijamy jajka i zaczynamy ubijać, stopniowo dodając cukier. Ubijamy do uzyskania puszystego, jasnożółtego kremu. Następnie do jajek dodajemy po łyżce śmietany nie przestając ubijać. Ciągle ubijając dodajemy w trzech porcjach na przemian suche składniki i przygotowany olej , zaczynając od suchych i kończąc na suchych składnikach. Dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta. 

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Na dno formy do pieczenia wykładamy ostudzony rabarbar razem z gęstym sokiem. Na rabarbar wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do lekkiego ostygnięcia. Następnie, na ciasto kładziemy talerz lub paterę i odwracamy razem z formą. Ostrożnie, bo ciasto jest jeszcze gorące, a owoce na dnie jeszcze bardziej, ściągamy obręcz formy oraz spód. Jeszcze gorące ciasto oprószamy z wierzchu cukrem pudrem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.