Składniki (na 12 muffinek):
- 1 szklanka i około 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- łyżeczka esencji waniliowej – użyłam domowej roboty
Na nadzienie:
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki wody
- 200g rabarbaru
- 100g truskawek
Dodatki do różowego karmelu:
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- łyżka masła
Przygotowujemy owoce – rabarbar i truskawki myjemy. Końce rabarbaru przycinamy a łodygi przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w małą kostkę. Truskawki pozbawiamy szypułek i też tniemy na kostkę.
Na teflonową patelnię wsypujemy 6 łyżek cukru i wlewamy 3 łyżki wody. Stawiamy na duży ogień i pilnujemy, od czasu do czasu mieszając kolistymi ruchami patelni. Czekamy do momentu gdy cukier się rozpuści, spieni, a następnie zacznie przybierać złocisty kolor. W tym momencie wrzucamy do niego rabarbar i mieszamy kręcąc patelnią, aby pokrył się karmelem – na początku może się lekko zbrylić, ale w miarę kręcenia patelnią karmel ponownie się rozpuści. Dusimy rabarbar w karmelu około 3 minuty, aż zmięknie, a stanie się to naprawdę szybko. Do tego dorzucamy truskawki i mieszamy, zostawiamy na minutę na ogniu po czym ściągamy. Łyżką wyciągamy owoce z patelni, zostawiając na niej jak najwięcej soku. Jeśli w miseczce z owocami sok nam się zebrał, wlewamy go z powrotem na patelnię.
Pod patelnią z sokiem włączamy ogień i czekamy aż sok zacznie się gotować, wtedy wlewamy do niego kremówkę, za pomocą silikonowej łyżki mieszamy wszystko razem do połączenia. Następnie, dodajemy łyżkę masła i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Tak zrobiony lukier przelewamy do słoiczka, salaterki, miseczki i odstawiamy do ostygnięcia – w miarę stygnięcia będzie się stawał coraz gęstszy.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami.
Do miski wbijamy jajko, dodajemy do niego mleko, olej, jogurt, esencje waniliową oraz cukier i dokładnie mieszamy do połączenia. Do tej samej miski przesiewamy bezpośrednio mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól – szybko mieszamy, do dokładnego połączenia. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Gotowe ciasto wylewamy do około 2/3 wysokości papilotek. Na sam środek wykładamy po około 1/2 łyżki przygotowanych karmelizowanych owoców – jeśli nam zostanie to możemy jeszcze trochę równomiernie dołożyć. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
Po tym czasie wyciągamy, zostawiamy na jakieś 5 minut, po czym całkowicie wyciągamy z blachy na kratkę aby się nie uparowały. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone polewamy obficie polewą i zajadamy.