Czekoladowe muffiny ze śliwkami

Drukuj
19.09.2013   Magda

Chrupiące z wierzchu, soczyste i słodkie w środku, intensywnie czekoladowe w smaku – muffinki czekoladowe ze śliwkami to mój pomysł na wykorzystanie jesiennych, fioletowych piękności. Idealne połączenie w szybkiej do wykonania formie – do kawy, na podwieczorek, w 30 minut 🙂

Składniki (na 12 muffinek):

  • ok. 6 śliwek węgierek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 80g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania

 

Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy na ćwiartki. W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180ºC.Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i dodajemy cukier. Do osobnej miski wbijamy  jajka, dodajemy jogurt i rozpuszczone masło z czekoladą. Mieszamy.

 

Łączymy mokre składniki z suchymi. Składniki nie musi być dokładnie połączone – sekretem puszystych muffinek jest właśnie niedokładnie wymieszane ciasto. Mogą pozostać małe grudki.

 

Na dno papilotek wykładamy po łyżce ciasta, po czym wykładamy 2 kawałki śliwek, lekko dociskamy i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Na wierz układamy jeszcze po cząstce śliwki i posypujemy odrobiną cukru trzcinowego. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.