Składniki (na 12 muffinek):
- ok. 6 śliwek węgierek
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 80g gorzkiej czekolady
- 80g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania
Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy na ćwiartki. W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180ºC.Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i dodajemy cukier. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i rozpuszczone masło z czekoladą. Mieszamy.
Łączymy mokre składniki z suchymi. Składniki nie musi być dokładnie połączone – sekretem puszystych muffinek jest właśnie niedokładnie wymieszane ciasto. Mogą pozostać małe grudki.
Na dno papilotek wykładamy po łyżce ciasta, po czym wykładamy 2 kawałki śliwek, lekko dociskamy i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Na wierz układamy jeszcze po cząstce śliwki i posypujemy odrobiną cukru trzcinowego. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.