Składniki (na blachę o średnicy około 27cm):
- 500g węgierek
- 200g mąki i trochę do podsypania
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 100g zimnego masła
- 2 łyżki lodowatej wody
Kruszonka:
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki
- 50g zimnego masła
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, jajko, masło, lodowatą wodę i zagniatamy ciasto rękami. Gdy ciasto jest elastyczne, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie smarujemy blachę masłem i posypujemy mąką. Śliwki myjemy i kroimy na pół. Na chwilę przed wyciągnięciem ciasta z lodówki nagrzewamy piekarnik do 180ºC.
Zimne ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą wałka, przenosimy ciasto nad blachę i wylepiamy nim szczelnie formę. Nadmiar ciast okrawamy nożem. Na wierzch ciasta układamy arkusz folii aluminiowej,wysypujemy fasolę i wstawiamy do piekarnika. Ciasto podpiekamy 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę – cukier i mąkę rozcieramy z masłem palcami, aby utworzyła kruszonkę.
Po 15 minutach, wyciągamy ciasto z piekarnika, ale go nie wyłączamy. Z podpieczonego ciasta ostrożnie ściągamy folię i fasolę. Na wierzchu układamy połówki śliwek i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30-40 minut, gdy ciasto jest złociste, a kruszonka zrumieniona.