Tarta z węgierkami

Drukuj
17.09.2013   Magda

Chrupiące i złociste ciasto to idealna otoczka dla mięsistych i soczystych śliwek, jednego z głównych owoców z gamy jesiennych smaków. Rumiane śliwki idealnie poprawią wam humor w smutne i deszczowe dni, a ciasto z ich udziałem, osłodzi życie. 

Składniki (na blachę o średnicy około 27cm):

  • 500g węgierek
  • 200g mąki i trochę do podsypania
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki lodowatej wody

Kruszonka:

  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 50g zimnego masła

 

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, jajko, masło, lodowatą wodę i zagniatamy ciasto rękami. Gdy ciasto jest elastyczne, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie smarujemy blachę masłem i posypujemy mąką. Śliwki myjemy i kroimy na pół. Na chwilę przed wyciągnięciem ciasta z lodówki nagrzewamy piekarnik do 180ºC.

 

Zimne ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą wałka, przenosimy ciasto nad blachę i wylepiamy nim szczelnie formę. Nadmiar ciast okrawamy nożem. Na wierzch ciasta układamy arkusz folii aluminiowej,wysypujemy fasolę i wstawiamy do piekarnika. Ciasto podpiekamy 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę – cukier i mąkę rozcieramy z masłem palcami, aby utworzyła kruszonkę.

 

Po 15 minutach, wyciągamy ciasto z piekarnika, ale go nie wyłączamy. Z podpieczonego ciasta ostrożnie ściągamy folię i fasolę. Na wierzchu układamy połówki śliwek i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30-40 minut, gdy ciasto jest złociste, a kruszonka zrumieniona.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.