Czekoladowe muffiny z orzechowym nadzieniem

Drukuj
22.03.2015   Magda

Zajadanie się tymi muffinkami to prawdziwa przyjemność, tym większa jeśli muffinki są jeszcze apetycznie gorące, a nadzienie rozpływa się w ustach. Ale nawet już przestudzone, zapewnią efekt nieba w gębie 🙂 Z tym przepisem problem niewykorzystanej masy krówkowej przestał być problemem, a stał się smaczną sposobnością. 

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki orzechowej masy krówkowej

Polewa:

  • 50g czekolady, drobno posiekanej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • kilka orzechów laskowych – opcjonalnie

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i sól.  W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i olejem. Łączymy mokre składniki z suchymi – wsypujemy suche do mokrych, nigdy na odwrót. Dokładnie mieszamy – ciasto będzie dosyć gęste, ale w tym przepisie właśnie takie ma być.

 

Do każdej kokilki wykładamy po niepełnej łyżce ciasta, tak aby pokryło dokładnie dno. Następnie, na środek kładziemy pół łyżeczki masy krówkowej i przykrywamy resztą ciasta, aby dokładnie przykryło masę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

 

W międzyczasie możemy zrobić polewę aby zdążyła wystygnąć przed polaniem muffinek. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej masło i cukier – wszystko rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy wszystko się rozpuści, ściągamy garnek z ognia i wrzucamy czekoladę. Przykrywamy garnek pokrywką i dajemy czekoladzie się rozpuścić. Gdy czekolada się rozpuści, mieszamy ją dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia – w trakcie stygnięcia czekolady mieszamy ją od czasu do czasu.

 

Gdy muffinki się upieką, wystawiamy ja na kratkę do ostygnięcia. Ostygnięte muffiny obficie dekorujemy polewą czekoladową i posiekanymi orzechami laskowymi.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *