Ciasto migdałowe ze śliwkami

Drukuj
23.09.2022  Magda

Solidny kawałek pachnącego ciasta migdałowego ze śliwkami to obowiązkowy element zestawu kanapa- kocyk- gorąca herbata- jesienne popołudnie. Jest bardzo w jesiennym klimacie, to tego leczy małą jesienną chandrę. Tak więc nie ma wymówek aby go nie przygotować, a też jego wykonanie jest bardzo proste.

Składniki (na tortownice o średnicy około 21cm):

  • 100g miękkiego masła i trochę do wysmarowania formy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • szklanka mąki
  • 100g mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1/4 łyżeczki esencji migdałowej

Dodatkowo:

  • 8 dużych śliwek węgierek
  • płatki migdałowe do posypania
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do oprószenia

 

Przygotowujemy śliwki – myjemy, osuszamy, wyciągamy pestki. Kroimy na ćwiarki. Odkładamy.

 

Przygotowujemy formę do pieczenia – dno wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Nastawiamy piekarnik na 180°. 

 

Do miski przekładamy miękkie masło, wsypujemy cukier i mikserem ubijamy na puszysty krem i do chwili gdy kryształki cukru są mało wyczuwalne. Dodajemy najpierw jedno jajko, miksujemy, potem drugie i miksujemy do połączenia – na początku będzie wyglądało jakby masa lekko się zwarzyła, ale w miarę miksowania, ciasto stanie się bardziej gładkie. Dodajemy esencje migdałową, miskujemy do połączenia.

 

Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, mąkę migdałową, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. 

 

Następnie, do mieszanki maślano- jajecznej dodajemy 1/3 suchych składników, miksujemy do połączenia. Następnie połowę maślanki i miksujemy. I tak potem kolejna porcja suchych – miksujemy,  znowu reszta maślanki – miksujemy i kończymy na resztce suchych składników i miksujemy. Pamiętajmy, że przy każdym dodawaniu składników miksujemy tylko chwilę, tylko do połączenia składników. Nie miksujmy zbyt długo.

 

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Na wierzchu układamy śliwki – przekonałam się już, że forma ułożenia – ładnie czy chaotycznie, nie ma znaczenia, bo śliwki i tak wtopią się w ciasto i nie widać ich na wierzchu. Całość posypujemy z wierzchu, równomiernie, 2 łyżkami cukru i płatkami migdałowymi.

 

Wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut. Po tym czasie wyciągamy, układamy na kratce, a gdy lekko przestygnie, ściągamy obręcz tortownicy i wyciągamy ze spodu blaszkę. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Podajemy oprószony cukrem pudrem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.