Składniki (na 12 muffinek):
- szklanka purée dyniowego z tego przepisu
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem waniliowy:
- 200g kremowego serka
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 50g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie – cukrowe kuleczki do ozdoby
Nastawiamy piekarnik na 180º. Do miski przesiewamy mąkę, z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli, dodajemy cukier i mieszamy. Do drugiej miski przekładamy purée z dyni, dodajemy mleko, olej, ekstrakt waniliowy i wbijamy jajko – mokre składniki dokładnie mieszamy. Następnie, za pomocą łyżki, łączymy suche składniki z mokrymi – pamiętajmy, że ciasto na muffiny nie musi być idealnie gładkie. Porcje ciasta przelewamy do blachy na muffiny, uprzednio wyłożonej papierowymi papilotkami, do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu, wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy muffiny już wystygły, możemy zabrać się za zrobienie kremu – do miski przekładamy miękkie masło i dodajemy do niego cukier puder. Mikserem ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodajemy kremowy serek i miksujemy. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia z kremem. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub rozsmarowujemy nożem na wierzchu każdej muffinki. W zależności od upodobań, ozdabiamy cukrowymi kuleczkami.