Muffinki dyniowe z kremem waniliowym

Drukuj
03.10.2014   Magda

Jedna dynia, a tyle przyjemności – u mnie ciąg dalszy dyniowych przebojów kulinarnych, znowu w wersji na słodko. Moja ulubiona forma szybkiego pieczenia została wzbogacona o nowy przepis na wilgotne, aromatyczne i oczywiście pyszne muffiny dyniowe. Jak w standardowym przepisie, łączymy suche z mokrym i w 30 minut mamy piękne wypieki. W wersji de lux podajemy z kremem waniliowym, ozdobione kolorowymi kuleczkami – warto wrócić do tego przepisu w Halloween, będzie jak znalazł. W wersji bez kremu – idealne na drugie śniadanie i do kawy w pracy.

Składniki (na 12 muffinek): 

  • szklanka purée dyniowego z tego przepisu
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem waniliowy: 

  • 200g kremowego serka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 50g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie – cukrowe kuleczki do ozdoby

 

Nastawiamy piekarnik na 180º. Do miski przesiewamy mąkę, z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli, dodajemy cukier i mieszamy. Do drugiej miski przekładamy purée z dyni, dodajemy mleko, olej, ekstrakt waniliowy i wbijamy jajko – mokre składniki dokładnie mieszamy. Następnie, za pomocą łyżki, łączymy suche składniki z mokrymi – pamiętajmy, że ciasto na muffiny nie musi być idealnie gładkie. Porcje ciasta przelewamy do blachy na muffiny, uprzednio wyłożonej papierowymi papilotkami, do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu, wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

 

Gdy muffiny już wystygły, możemy zabrać się za zrobienie kremu – do miski przekładamy miękkie masło i dodajemy do niego cukier puder. Mikserem ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodajemy kremowy serek i miksujemy. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia z kremem. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub rozsmarowujemy nożem na wierzchu każdej muffinki. W zależności od upodobań, ozdabiamy cukrowymi kuleczkami.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *