Składniki (na 12 muffinek):
- 1 szklanka miąższu z dyni pokrojonego w bardzo drobną kostkę
- 50g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki oleju
- ½ szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku
- szczypta soli
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka i dodatkowo 3 łyżki do rozpuszczenia czekolady
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- skórka otarta z połowy pomarańczy
Do rondelka wlewamy 3 łyżki mleka, dodajemy do niego połamaną w kostkę czekoladę i rozpuszczamy na średnim ogniu, często mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do jednej misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy sól i cukier.
Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, sok z pomarańczy, olej, skórkę pomarańczową, rozpuszczoną czekoladę i dynię.
Mokre składniki łączymy z suchymi łyżką – składniki nie muszą być idealnie połączone, mogę pozostać drobne grudki. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do muffinów do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Wyciągamy na kratkę i studzimy. Ostudzone dekorujemy polewą lub kremem z przepisu poniżej.
POLEWA CZEKOLADOWA (na 12 muffinek):
- 100g czekolady, posiekanej
- 2 łyżki wody
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Do rondelka z grubym dnem wlewamy wodę, dodajemy masło i cukier. Rozpuszczamy wszystko na małym ogniu.
Gdy mieszanina się zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy czekoladę. Przykrywamy rondelek pokrywką aby ciepło rozpuściło czekoladę, a następnie za pomocą rózgi cukierniczej mieszamy składniki na lśniącą polewę.
Odstawiamy do wystygnięcia na około godzinę, ale mieszamy od czasu do czasu. Gotową, gęstą polewą, dekorujemy muffinki.
KREM POMARAŃCZOWY (na 12 muffinek):
- 125g serka mascarpone
- 0,5 łyżki cukru lub do smaku
- łyżka soku z pomarańczy
- skórka z połowy pomarańczy
Serek mascarpone miksujemy z cukrem, sokiem i skórka z pomarańczy. Gotowym kremem dekorujemy muffiny.