Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm):
- szklanka mąki pszennej i trochę do wysypania formy
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 4 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 krople aromatu migdałowego
- łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- 6 dojrzałych śliwek
- odrobina masła do wysmarowania formy
Na kruszonkę:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 5 łyżek cukru
- 100g zimnego masła
Przygotowujemy kruszonkę – do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. W palcach rozcieramy suche składniki z masłem do uzyskania grubej kruszonki. Do tego dodajemy mielone migdały i jeszcze chwilę razem rozcieramy, tylko do połączenia migdałów z powstałą kruszonką. Wstawiamy do lodówki do chwili użycia.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a połówki przecinamy jeszcze raz na pół – uzyskujemy ćwiartki śliwek. Odstawiamy.
Przygotowujemy keksówkę – smarujemy ją równomiernie masłem, posypujemy mąką, nadmiar usuwamy. Nastawiamy piekarnik na 180°.
Do miski przesiewamy suche składniki – mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Odkładamy.
Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, i rozkłócamy rózgą. Do tego dodajemy olej, jogurt grecki, mleko, aromat migdałowy oraz esencje waniliową – mieszamy do połączenia. Dodajemy do mokrych składników suche – polecam rozdzielić te suche na dwie porcje, drugą wsypać dopiero gdy dobrze zmieszamy tą pierwszą.
Połowę gotowego ciasta wlewamy do keksówki, na tą połowę układamy równomiernie połowę przygotowanych śliwek oraz posypujemy połową przygotowanej kruszonki. Na to wylewamy drugą połowę ciasta, układamy śliwki i równomiernie rozsypujemy kruszonkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Ciasto pieczemy około 55-60 minut, ale polecam sprawdzić je patyczkiem – wbity w środek i wyciągnięty suchy oznacza, że ciasto jest idealnie wypieczone. Wystawiamy ciasto z piekarnika, do wystudzenia, na około 15-20 minut. Po tym czasie polecam wyciągnąć ciasto z foremki i dalej zostawiać na kratce do całkowitego ostygnięcia.