Chlebek migdałowy ze śliwkami i kruszonką

Drukuj
10.10.2020   Magda

Słodkie i dojrzałe śliwki aż proszą się o częste stosowanie w tym jesiennym sezonie. Śliwki są dla mnie bardzo wdzięcznym owocem, świetne na słodko, pyszne do mięsa, na surowo, pieczone, duszone. Ja już do tej pory zjadłam dobrych kilka kilogramów tych pyszności. W dzisiejszej odsłonie mały wypiekowy eksperyment – chciałam coś innego niż placek kruchy, który uwielbiam oczywiście. Postawiłam na chlebek bo zawsze mi wychodzi, poza tym wymaga minimum wysiłku i nie brudzi miksera – wszystko mieszamy rózgą lub nawet widelcem. Aromat migdałowy świetnie się ze śliwką komponuje, do tego migdałowa kruszonka, zarówno na wierzchu jak i w środku ciasta. Pychotka.

Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm):

  • szklanka mąki pszennej i trochę do wysypania formy
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 krople aromatu migdałowego
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 6 dojrzałych śliwek
  • odrobina masła do wysmarowania formy

Na kruszonkę:

  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 5  łyżek cukru
  • 100g zimnego masła

 

Przygotowujemy kruszonkę – do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. W palcach rozcieramy suche składniki z masłem do uzyskania grubej kruszonki. Do tego dodajemy mielone migdały i jeszcze chwilę razem rozcieramy, tylko do połączenia migdałów z powstałą kruszonką. Wstawiamy do lodówki do chwili użycia.

 

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a połówki przecinamy jeszcze raz na pół – uzyskujemy ćwiartki śliwek. Odstawiamy.

 

Przygotowujemy keksówkę – smarujemy ją równomiernie masłem, posypujemy mąką, nadmiar usuwamy. Nastawiamy piekarnik na 180°. 

 

Do miski przesiewamy suche składniki – mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Odkładamy.

 

Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, i rozkłócamy rózgą. Do tego dodajemy olej, jogurt grecki, mleko, aromat migdałowy oraz esencje waniliową – mieszamy do połączenia. Dodajemy do mokrych składników suche – polecam rozdzielić te suche na dwie porcje, drugą wsypać dopiero gdy dobrze zmieszamy tą pierwszą. 

 

Połowę gotowego ciasta wlewamy do keksówki, na tą połowę układamy równomiernie połowę przygotowanych śliwek oraz posypujemy połową przygotowanej kruszonki. Na to wylewamy drugą połowę ciasta, układamy śliwki i równomiernie rozsypujemy kruszonkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

 

Ciasto pieczemy około 55-60 minut, ale polecam sprawdzić je patyczkiem – wbity w środek i wyciągnięty suchy oznacza, że ciasto jest idealnie wypieczone. Wystawiamy ciasto z piekarnika, do wystudzenia, na około 15-20 minut. Po tym czasie polecam wyciągnąć ciasto z foremki i dalej zostawiać na kratce do całkowitego ostygnięcia.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.