Ciasteczka makowe z czekoladą

Drukuj
05.12.2019   Magda

Bardzo proste i bardzo smaczne ciasteczka aż proszą się aby je przygotować i podać w świąteczne dni. Ktoś kto ma dzieci bardzo polubi ten przepis – lepienie z dziećmi kulek, robienie dziurek paluszkiem to świetna zabawa. Dla dorosłych to niech niezła frajda i relaks, o jedzeniu ciasteczek potem już nie wspomnę.

Składniki (na około 20 sztuk):

  • 100g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • 150g mąki
  • 100g mielonego maku

Na polewę:

  • 80g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • 2 łyżki rumu – opcjonalnie

 

Do miski dajemy miękkie masło oraz cukier, mikserem miksujemy wszystko razem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Do tego dodajemy mąkę oraz mak i już za pomocą rąk, zagniatamy do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta. Ciasto formujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny chłodzenia.

 

Po schłodzeniu ciasta możemy działać dalej – nastawiamy piekarnik na 150°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

 

Z ciasta urywamy po kawałku i w rękach kręcimy kulki wielkości orzecha włoskiego, odrobinę spłaszczamy a w środku palcem robimy dziurkę. Układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż będą suche i chrupiące. Wyciągamy do ostygnięcia.

 

Robimy polewę – nad kąpiel wodną, stawiamy żaroodporną miskę, w której mamy drobno siekaną czekoladę oraz masło. Rozpuszczamy i mieszamy do połączenia się składników. Do gorącej wlewamy rum i mieszamy. 

 

Do dołów w wystudzonych ciasteczkach wlewamy po około łyżeczce czekolady. Jeśli jesteśmy w stanie to czekamy aż czekolada zastygnie – ta z rumem będzie potrzebowała kilka godzin do zastygnięcia. 

 



2 thoughts on “Ciasteczka makowe z czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *