Składniki (na około 20 sztuk):
- 100g miękkiego masła
- 1 jajko
- 100g cukru
- 150g mąki
- 100g mielonego maku
Na polewę:
- 80g gorzkiej czekolady
- 50g masła
- 2 łyżki rumu – opcjonalnie
Do miski dajemy miękkie masło oraz cukier, mikserem miksujemy wszystko razem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Do tego dodajemy mąkę oraz mak i już za pomocą rąk, zagniatamy do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta. Ciasto formujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny chłodzenia.
Po schłodzeniu ciasta możemy działać dalej – nastawiamy piekarnik na 150°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Z ciasta urywamy po kawałku i w rękach kręcimy kulki wielkości orzecha włoskiego, odrobinę spłaszczamy a w środku palcem robimy dziurkę. Układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż będą suche i chrupiące. Wyciągamy do ostygnięcia.
Robimy polewę – nad kąpiel wodną, stawiamy żaroodporną miskę, w której mamy drobno siekaną czekoladę oraz masło. Rozpuszczamy i mieszamy do połączenia się składników. Do gorącej wlewamy rum i mieszamy.
Do dołów w wystudzonych ciasteczkach wlewamy po około łyżeczce czekolady. Jeśli jesteśmy w stanie to czekamy aż czekolada zastygnie – ta z rumem będzie potrzebowała kilka godzin do zastygnięcia.
Jakiego maku używasz?
Używam maku mielonego, do kupienia w dyskoncie.