Makowiec na kruchym spodzie

Drukuj
17.12.2019   Magda

W moim domu rodzinnym nie podawało się nigdy makowca, moja mama za nim nie przepadała, z czego ja też nie bardzo byłam przekonana. Ale dla mojego męża makowiec i Święta to jedność, więc piekę dla niego i mojego taty, bo chłopaki kochają makowiec, a i mama w tym roku się przekonała. Ja też bardzo polubiłam makowiec, zwłaszcza że nie tylko jest pyszny, ale dzięki gotowej masie makowej, jest także bardzo prosty. 

Składniki (na dużą blachę około 40x25cm):

  • 2,5 szklanki mąki
  • 150g masła i odrobinę do wysmarowania formy
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka do obsypania formy

Na warstwę makową:

  • 850g masy makowej z puszki – użyłam tej z bakaliami
  • 100g suszonej żurawiny
  • 100g orzechów włoskich
  • 3 białka
  • szczypta soli

Na polewę:

  • 100g masła
  • 6 łyżek mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • płatki migdałowe do ozdobienia – opcjonalnie

 

Zaczynamy od zagniecenia ciasta – do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy małe kostki masła i rozcieramy w palcach masło z suchymi składnikami, aż uzyskamy konsystencje mokrego piasku, a masło będzie całkowicie połączone z mąką. Dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite i sprężyste ciasto. Formujemy długi wałek, zawijamy w folię i chłodzimy przez minimum godzinę.

 

Po czasie chłodzenia, przygotowujemy piekarnik – nastawiamy temperaturę na 180°. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. 

 

Schłodzonym ciastem wyklejamy na cienko dno formy do pieczenia – na odkrajałam małe kawałki, rozwałkowywałam na 3-4mm i wyklejałam. Odstawiamy na moment.

 

Masę makową przekładamy do dużej miski, dodajemy do niej posiekane z grubsza orzechy i żurawinę. Mieszamy. Do osobnej miski wlewamy białka, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Pianę z białek łączymy z masą makową – najpierw wkładamy około 2 łyżki piany i mieszamy energicznie do połączenia. Resztę już delikatnie mieszając, dokładnie łączymy z makiem. 

 

Tak przygotowaną masę makową rozkładamy równomiernie na spodnie z ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Wyciągamy do ostygnięcia.

 

Gdy ciasto jest ostygnięte, robimy polewę – do rondelka wkładamy masło, mleko i cukier, włączamy na średni ogień i rozpuszczamy. Gdy się wszystko rozpuści, dodajemy kakao i wszystko dokładnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudy. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż polewa zacznie lekko gęstnieć. Ściągamy i gorącą rozsmarowujemy równomiernie na cieście. Jeśli mamy ochotę, płatkami migdałowymi możemy ozdobić ciasto w dowolny wzór – choinki, gwiazdki lub zaszaleć i zrobić duże płatki śniegu. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.