Składniki (na blachę o średnicy około 21cm):
- szklanka purée z dyni
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki kukurydzianej – można zastąpić pszenną
- 1/3 szklanki płynnego miodu i odrobina do posmarowania ciasta
- 3 duże łyżki jogurtu greckiego
- 2 duże jajka
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cynamonu
- 2 słodkie, twarde jabłka – użyłam jedno czerwone i jedno żółte jabłko
- 2 łyżki rozpuszczonego masła i trochę do posmarowania blachy
- odrobina bułki tartej do posypania blachy
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Jabłka do przepisu myjemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Odkładamy.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy do nich miód, jogurt oraz stopione masło, szybko miksujemy do połączenia składników. Do tego dodajemy purée z dyni, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon i miksujemy do dokładnego rozprowadzenia dyni. Następnie, nie przestając miksować, dodajemy stopniowo przesiane mąki – pszenną i kukurydzianą. Miksujemy, aż uzyskamy jednolite i gęste ciasto. Gotowe ciasto wlewamy do blachy.
Wracamy do jabłek – każdą z ćwiartek jabłka kroimy w cienkie plasterki i układamy je w wachlarz. Tak ułożone jabłkowe wachlarze układamy na wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut, do suchego patyczka.
Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia – około 5 minut. Po tym czasie wierzch smarujemy płynnym miodem – około 2 łyżki. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.