Muffinki makowe z kremem czekoladowym

Drukuj
 22.12.2017   Magda
Muffinki makowe z kremem i polewą to kolejne świąteczne pójście na skróty. W tym roku nie mielę maku i nie zawijam go w drożdżową roladę, ale nie rezygnuje z makowego smaku na te święta. Nie muszę już chyba powtarzać, że wykonanie takich muffinek jest szybkie i proste, a wykonanie efektywne. Takie makowo-czekoladowe piękności podane na stół na pewno znikną równie szybko jak zostały zrobione.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 duże łyżki waniliowego serka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 duże jajko

Na krem:

  • 50g masła w temperaturze pokojowej
  • 200g serka śmietankowego
  • łyżka kakao
  • łyżka cukru pudru
  • 40g mlecznej czekolady
  • łyżka mleka

Na błyszczącą polewę:

  • 50g masła
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao

 

Rozgrzewamy piekarnik na 180°. Blachę wykładamy papilotkami, jeśli używam. Ja używałam silikonowych foremek.

 

Do miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Do tego dodajemy mak i delikatnie mieszamy.

 

Do osobnej miski wbijamy jajko, dodajemy serek, mleko, olej, cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki do mokrych i dokładnie, ale krótko mieszamy. Wykładamy gotowe ciasto do 2/3 wysokości foremek.

 

Wstawiamy i pieczemy 25 minut. Wystawiamy do ostygnięcia. Te w silikonowych foremkach wykładam z nich jakieś 10 minut po wyciągnięciu z pieca.

 

Robimy krem – w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z łyżką mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Porcjami dodajemy serek i dalej miksujemy. Dodajemy kakao oraz rozpuszczoną czekoladę i miksujemy aż uzyskamy jednolity, gładki krem.

 

Robimy polewę – do rondelka wrzucamy masło i mleko i podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Ściągamy na chwilę z ognia, dodajemy kakao, cukier i dokładnie mieszamy. Wstawiamy z powrotem na mały ogień i chwilę gotujemy, jakieś 2-3 minuty, cały czas mieszając – ma być jednolita, błyszcząca i lekko lejąca. Jeśli za bardzo nam zgęstniała, możemy dodać odrobinę ciepłego mleka i rozmieszać dokładnie.

 

Wystudzone muffinki dekorujemy kremem – można workiem cukierniczym lub rozsmarować nożem. Z wierzchu polewamy w esy floresy czekoladową polewą.

 

 



1 thought on “Muffinki makowe z kremem czekoladowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *