Calzone z gotowanym kurczakiem i pieczarkami

Drukuj
22.06.2019   Magda

Kurczak z rosołu, pyszny jeśli zje się z zupą lub od razu po ugotowaniu, ale jednak większość za nim nie przepada. Dokładnie tak samo miała moja koleżanka, która nie wierzyła, że coś czego nie lubi tak pysznie smakuje w tym calzone. A jest w nim wiele dobrego, a przede wszystkim dużo sera, bo aż 3 rodzaje. Do tego aromatyczne pieczarki, cebula i właśnie gotowany kurczak. To wszystko łączy się idealnie pod chrupiącym drożdżowym ciastem. Nie ma co oszczędzać, są tak pyszne, że każdy spokojnie zje minimum dwie sztuki. 

Składniki (na 6 małych calzone):

  • 300g mąki i 2 łyżki dodatkowo
  • 15g świeżych drożdży
  • 150ml letniego mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 2 ugotowane udka z kurczaka -np. z rosołu
  • 300g drobnych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie gęstego serka wiejskiego
  • kulka mozzarelli
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • żółtko jaja lub odrobina mleka do posmarowania

 

Zaczynamy od ciasta – do dużej miski rozkruszamy drożdże, dodajemy do nich mleko oraz 2 łyżki mąki – wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na 15 minut. Po tym czasie, do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, 2 łyżki oliwy oraz sól. Proponuję zacząć wyrabiać ciasto widelcem, a następnie wyrobić je szybko rękami – około 2-3 minuty. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, w ciepłe miejsce.

 

W międzyczasie możemy przygotować farsz – mięso z kurczaka oddzielamy od kości i drobno siekamy, przekładamy do miski. Dodajemy do niego serek wiejski, parmezan oraz drobno pokrojoną mozarellę.

 

Pieczarki obieramy lub oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy na nie pieczarki i obsmażamy, aż odparuje z nich woda i zaczną się delikatnie przypiekać – około 7-8 minut, na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do podpieczonych pieczarek dodajemy posiekaną cebulę i wszystko razem dalej smażymy, aż cebula się zeszkli – około 2-3 minuty. Ściągamy z ognia do lekkiego przestygnięcia.

 

Do kurczaka z serami dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

 

Gdy ciasto jest wyrośnięte, możemy włączyć piekarnik do nagrzania na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną odrobiną mąki blat i wyrabiamy 2-3 minuty w rękach. Ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kulki. Każdą rozwałkowujemy na płaski placek – około 3-4mm grubości. 

 

Gotowy farsz dzielimy na 6 części, każdą z nich wykładamy na środek placków, po czym składamy jak pieróg, dokładnie sklejając brzegi – ja oprócz sklejenia, zabezpieczyłam też falbanką. 

 

Tak przygotowane calzone przekładamy na blachę, wierzch każdego smakujemy rozkłóconym żółtkiem jaja lub mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut lub do chwili gdy wierzch będzie rumiany.

 

Złociste calzone od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *