Calzone z gotowanym kurczakiem i pieczarkami

Drukuj
22.06.2019   Magda

Kurczak z rosołu, pyszny jeśli zje się z zupą lub od razu po ugotowaniu, ale jednak większość za nim nie przepada. Dokładnie tak samo miała moja koleżanka, która nie wierzyła, że coś czego nie lubi tak pysznie smakuje w tym calzone. A jest w nim wiele dobrego, a przede wszystkim dużo sera, bo aż 3 rodzaje. Do tego aromatyczne pieczarki, cebula i właśnie gotowany kurczak. To wszystko łączy się idealnie pod chrupiącym drożdżowym ciastem. Nie ma co oszczędzać, są tak pyszne, że każdy spokojnie zje minimum dwie sztuki. 

Składniki (na 6 małych calzone):

  • 300g mąki i 2 łyżki dodatkowo
  • 15g świeżych drożdży
  • 150ml letniego mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 2 ugotowane udka z kurczaka -np. z rosołu
  • 300g drobnych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie gęstego serka wiejskiego
  • kulka mozzarelli
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • żółtko jaja lub odrobina mleka do posmarowania

 

Zaczynamy od ciasta – do dużej miski rozkruszamy drożdże, dodajemy do nich mleko oraz 2 łyżki mąki – wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na 15 minut. Po tym czasie, do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, 2 łyżki oliwy oraz sól. Proponuję zacząć wyrabiać ciasto widelcem, a następnie wyrobić je szybko rękami – około 2-3 minuty. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, w ciepłe miejsce.

 

W międzyczasie możemy przygotować farsz – mięso z kurczaka oddzielamy od kości i drobno siekamy, przekładamy do miski. Dodajemy do niego serek wiejski, parmezan oraz drobno pokrojoną mozarellę.

 

Pieczarki obieramy lub oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy na nie pieczarki i obsmażamy, aż odparuje z nich woda i zaczną się delikatnie przypiekać – około 7-8 minut, na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do podpieczonych pieczarek dodajemy posiekaną cebulę i wszystko razem dalej smażymy, aż cebula się zeszkli – około 2-3 minuty. Ściągamy z ognia do lekkiego przestygnięcia.

 

Do kurczaka z serami dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

 

Gdy ciasto jest wyrośnięte, możemy włączyć piekarnik do nagrzania na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną odrobiną mąki blat i wyrabiamy 2-3 minuty w rękach. Ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kulki. Każdą rozwałkowujemy na płaski placek – około 3-4mm grubości. 

 

Gotowy farsz dzielimy na 6 części, każdą z nich wykładamy na środek placków, po czym składamy jak pieróg, dokładnie sklejając brzegi – ja oprócz sklejenia, zabezpieczyłam też falbanką. 

 

Tak przygotowane calzone przekładamy na blachę, wierzch każdego smakujemy rozkłóconym żółtkiem jaja lub mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut lub do chwili gdy wierzch będzie rumiany.

 

Złociste calzone od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.