Pizza z ziemniakami i winogronem

Drukuj
30.10.2020   Magda

Przepis na tą pizzę podpatrzyłam w jednej z moich ulubionych pizzerii – tak, tak, ja też czasem chodzę do restauracji, przede wszystkim aby smakować, podglądać i potem samemu próbować 🙂 Jednak nie byłabym sobą jakby troszkę tego pomysłu nie zmodyfikowała. W wersji restauracyjnej jadłam podobną pizzę ze speckiem – suszoną, wędzoną szynką oraz ricottą – była pyszna, oczywiście, ale w domu postawiłam na prostotę i dostępność produktów. Pokusiłam się też by zmienić wersję mięsną na wege, ale oczywiście żadna ujma dołożyć na wierzch kilka plasterków szynki parmeńskiej czy nawet cieniutkich plasterków boczku. W mojej wersji znajdziecie oprócz podstawy czyli ziemniaków, także serek wiejski i winogrona – ciekawy dodatek, bardzo interesujący smakowo i zmysłowo zwłaszcza po upieczeniu – te małe soczyste bomby rozpadające się przy ugryzieniu.

Składniki (na 2 średnie pizze):

  • 300g mąki i 2 łyżki dodatkowo
  • 15g świeżych drożdży
  • 150ml letniego mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Na wierzch:

  • 5 małych ziemniaków – użyłam czerwonych
  • opakowanie serka wiejskiego
  • mała kiść bezpestkowych winogron
  • mała gałązka świeżego rozmarynu lub 1/4 łyżeczki suszonego
  • łyżeczka pokrojonego świeżego szczypiorku
  • 100g tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do skropienia

 

Zaczynamy od zrobienia zaczynu – do letniego dodajemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki, dokładnie rozprowadzamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie do dużej miski przesiewamy resztę mąki oraz sól. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do miski z mąką wraz z  oliwą. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej na początku widelcem, do utworzenia się kuli, po czym wyciągamy na podsypany odrobiną mąki blat i wyrabiamy w rękach około 5 minut. Wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

 

W tym czasie możemy przygotować ziemniaki – umyte ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki i pokrojone trzymamy w zimnej wodzie. Winogrona myjemy i osuszamy. Rozmaryn myjemy i część drobno siekamy, kilka igiełek zostawiamy do ozdobienia pizzy. 

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną odrobiną mąki stolnicę, wyrabiamy jeszcze minutę w rękach i rozciągamy na duży, cienki placek – możemy też rozwałkować. Cienki placek przekładamy na blachę z papierem.

 

Na spód ciasta wykładamy równomiernie serek wiejski, na niego układamy plasterki ziemniaków, najlepiej nie na zakładkę, aby mieć pewność że się upieką. Ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rozkładamy winogrona a całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, rozmarynem i startym parmezanem. Całość skrapiamy odrobiną oliwy – przede wszystkim skrapiamy ziemniaki.

 

Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, do chwili, aż ziemniaki są miękkie – możemy delikatnie sprawdzić widelcem, a pizza jest rumiana i chrupiąca na brzegach.

 

Pizzę podajemy od razu gorącą, możemy udekorować igiełkami rozmarynu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.