Calzone z warzywami

Drukuj
20.01.2015   Magda

Calzone to dla mnie pizza inaczej, bo właściwie składniki niczym się nie różnią i i wykonanie bardzo podobne. Calzone to duży pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem, w sumie dowolnym, byleby było dużo sera :)Jednak w przypadku calzone, jest jedna subtelna różnica, która minimalnie dosłownie daje mu przewagę smakową nad pizzą – dzięki zamknięciu farszu w cieście, pozostaje on wilgotny i bardzo aromatyczny, co nie zawsze ma miejsce na pizzy.

Składniki na ciasto (na 2 pierogi):

  • 250g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150ml ciepłej wody
  • odrobina mleka do posmarowania ciasta

Składniki na farsz:

  • pół czerwonej papryki
  • mała czerwona cebula
  • 2 słodkie pomidory lima (można zastąpić 1 dużym)
  • pół małego bakłażana
  • 1/2 łyżeczki siekanego świeżego oregano (można zastąpić suszonym)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • 5-6 czarnych oliwek
  • 1 dymka
  • pół kulki mozzarelli

 

Do dużej miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. W szklance rozdrabniamy drożdże z cukrem, dodajemy do nich ciepłą wodę, olej i dokładnie mieszamy. Drożdżową zawiesinę wlewamy do mąki i wyrabiamy początkowo widelcem, a następnie zagniatamy rękami na gładkie i elastyczne ciasto. Zostawiamy ciasto w misce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

 

W międzyczasie, możemy zająć się przygotowaniem farszu. Połówkę obranej cebulę kroimy w cienkie plasterki, paprykę kroimy w długie paski, które przekrawamy na pół. Umytego bakłażana i pomidory kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy około 4 minut, często mieszając, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy kolejne 3 minuty, po czym dodajemy bakłażana, pomidora, oliwki, oregano, czerwoną paprykę w proszku, pieprz i sól. Smażymy jeszcze 5 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy posiekaną dymkę i odstawiamy z ognia.

 

Po upływie czasu potrzebnego na wyrośnięcie, wyciągamy ciasto z miski na stolnice podsypaną mąką. Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 200°. Dzielimy ciasto na dwie równe części i każdą chwilę wyrabiamy na zgrabną kulkę. Każdą z nich rozwałkowujemy wałkiem na cienki, jak najbardziej okrągły placek. Każdy z placków przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Na połówkę każdego z placka, wykładamy po równo farszu, a na wierzch rwiemy połowę z przygotowanej porcji mozzarelli. Następnie, brzegi ciasta smarujemy odrobiną mleka i dokładnie sklejamy tworząc duży pieróg. Wierzch każdego pieroga smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut, aż będzie złocisty i chrupiący na wierzchu. Podajemy gorący.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *