Makaron z sosem pomidorowym z pieczonym bakłażanem

Drukuj
26.04.2019   Magda

Sos do makaronu do zrobienia w piekarniku? Okazuje się to prostsze niż myślisz i w dodatku, oprócz ugotowania makaronu, w reszcie gotowania wyręcza nas piekarnik. Co należy zrobić to pociachać z grubsza warzywa i voilà! Dodatkowo, pieczenie bakłażana wydobywa z niego to co najlepsze – jego dymny smak, a pieczony z nim czosnek staje się obłędnie słodki. Do tego dużo parmezanu i najlepszy makaron z sos pomidorowy z bakłażanem gotowy do podania na obiad. Obłędnie dobry!

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 1 średni bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • szklanka passaty pomidorowej
  • około 15 czarnych oliwek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka miodu
  • parmezan do posypania
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 200g makaronu – użyłam kokardek

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. 

 

Bakłażana myjemy i kroimy mniej więcej w centymetrową kostkę. Cebulę kroimy podobnie. Czosnek obieramy i zgniatamy nożem.

 

Do naczynia żaroodpornego wrzucamy bakłażana, cebulę oraz czosnek, polewamy wszystko oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, aby wszystko pokryło się oliwą i przyprawami. Przykrywamy naczynie folią aluminiową, niezbyt szczelnie i pieczemy 45 minut.

 

Po upływie 45 minut, wyciągamy naczynie z piekarnika, ale nie wyłączamy go. Upieczony czosnek rozdrabniamy dobrze widelcem. Do naczynia dodajemy passatę pomidorową, miód, posiekane listki bazylii oraz przekrojone na pół oliwki. Całość mieszamy i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 20 minut, już bez przykrycia.

 

W międzyczasie gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzony wrzucamy do naczynia z sosem i dokładnie mieszamy.

 

Gorące, danie wykładamy na talerz, obficie posypujemy płatkami z parmezanu i od razu podajemy.

 



1 thought on “Makaron z sosem pomidorowym z pieczonym bakłażanem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *