Calzone z papryką i salami

Drukuj
06.10.2018   Magda

Chrupiący, złocisty pieróg z ciasta do pizzy, wypełniony sosem i soczystym farszem oraz ciągnącym się serem to jest właśnie calzone. W tej wersji w środku znajdziemy niezłą kompozycję – pikantne, paprykowe salami, podkreślone świeżą, kolorową papryką oraz słodką od wina cebulą. Na tym się nie kończy, bo do tego najlepiej jest dodać sos ze świeżych pomidorów oraz wyrazisty w smaku ser. Gwarantuje, że na degustacji jednego pieroga się nie skończy – ten smak wciąga.

Składniki (na 6 małych calzone):

  • 300g mąki
  • 15g świeżych drożdży
  • 150ml letniego mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 100g pikantnego salami w plastrach
  • pół czerwonej i pół żółtej papryki
  • 1 mała cebula
  • łyżka oleju
  • pół szklanki tartego, wyraźnego w smaku sera – użyłam Cheddara
  • kulka mozarelli
  • sól i pieprz do smaku
  • 50ml czerwonego wina1

Na sos pomidorowy:

  • 2 duże, dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru

 

Przygotowujemy zaczyn na ciasto – do miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy do nich mleko i dokładnie rozprowadzamy – najlepiej jest dodać najpierw odrobinę mleka i rozetrzeć drożdże na pastę, po czym wlać resztę. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przesianą mąkę, sól oraz olej i wszystko razem wyrabiamy, najlepiej ręką na zwarte, jednolite i sprężyste ciasto. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

 

W międzyczasie przygotowujemy farsz oraz sos. Plasterki salami kroimy w ćwiartki, cebulę obieramy i drobno kroimy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę wielkości kawałków salami. Na zimną patelnię wrzucamy pokrojone salami, pod którą następnie włączamy średni ogień. Pozwalamy się salami podpiec i puścić smakowity tłuszcz – około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Do podsmażonego salami dodajemy cebulę i mieszając, smażymy wszystko razem przez kolejne 5 minut. Następnie, dodajemy na patelnie wino i dokładnie wszystko mieszamy, zeskrobując wszystkie smaki zebrane na dnie patelni. Odparowujemy wino i wrzucamy na patelnie pokrojoną paprykę i mieszajać, smażymy wszystko na średnim ogniu, aż papryka lekko zmięknie. Ściągamy farsz z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Robimy sos – pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy je na patelnię, wyciskamy do nich obrany czosnek, dodajemy cukier, odrobinę soli i pieprzu, po czym stawiamy na dużym ogniu i przykrywamy. Pomidory dusimy w ten sposób przez około 10 minut, nie mieszając. Po tym czasie odkrywamy, mieszamy i gotujemy, aż się rozpadną i zgęstnieją na sos. Ściągamy i studzimy.

 

Po upływie godziny możemy zacząć lepić calzone. Nastawiamy piekarnik na 200°. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

 

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy krótko rękami. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków, każdy formujemy w kulkę po czym rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek – maksymalnie powinnien mieć 4 milimetry grubości. Na połowę każdego placka wykładamy po łyżce sosu pomidorowego, na to porcję farszu – dzielimy farsz na 6 równych części. Na farsz sypiemy porcję sera tartego oraz rozrywamy kawałek mozarelli – ją też tniemy na 6 równych kawałków, aby w każdym pierogu było tyle samo. Część ciasta bez farszu naciągamy na wszystkie składniki i dokładnie zlepiamy brzegi – zalepiamy jak pierogi, na ścisło, tak aby nie podszedł i nie wyszedł nam farsz. 

 

Zlepione pierogi układamy w pewnych odstępach na blaszce do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Sprawdzamy też nożem czy na pewno zlepiony brzeg jest chrupiący i wypieczony.

 

Upieczone pierogi od razu podajemy. Serwujemy je z pozostałym sosem pomidorowym, jeśli coś nam zostało.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *