Składniki (na 2 średnie pizze):
- 150g mąki pszennej
- 150g mąki razowej
- 15g świeżych drożdży
- 150ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Na wierzch:
- 200g dyni piżmowej pokrojonej w cienki krążki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100g szynki szwarcwaldzkiej
- kulka mozzarelli
- 100g żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- 2 garści rukoli
- łyżka orzeszków piniowych – opcjonalnie
Zaczynamy od zrobienia zaczynu – do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie rozprowadzamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie do dużej miski przesiewamy resztę mąki pszennej, razową oraz sól. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do miski z mąką wraz z oliwą z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej na początku widelcem, do utworzenia się kuli, po czym wyciągamy na podsypany odrobiną mąki blat i wyrabiamy w rękach około 5 minut. Wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Na 20 minut przed końcem czasu, który daliśmy pizzy na wyrośnięcie, przygotowujemy dynię – nagrzewamy piekarnik na 200°.
Na blaszce do pieczenia wykładamy papier. Plasterki dyni smarujemy z obu stron odrobiną oliwy – możemy to zrobić pędzelkiem lub rozsmarować rękami. Układamy na blaszce aby się nie zachodziły na siebie, doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut aż zmięknie a brzegi staną się chrupiące.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy na podsypany mąką blat i jeszcze chwilę wyrabiamy w rękach. Dzielimy ciasto na 2 kawałki i każdy z nich rozwałkowujemy na cienkie, maksymalnie 3-milimetrowe placki – ja lubię nieregularny kształt tej pizzy, ale można zrobić idealnie okrągłe pizze. Przekładamy placki na blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia.
Ciasto skrapiamy odrobiną oliwy, rozsmarowujemy dłonią. Na oliwę równomiernie rozsypujemy starty na drobnej tarce żółty ser. Na to układamy podpieczone krążki dyni, rozkładamy rozdarte w palcach kawałki szynki oraz mozzarelli.
Wstawiamy pizzę do nagrzanego piekarnika – nie wyłączamy piekarnika po wyciągnięciu dyni, i pieczemy, aż brzegi staną się chrupiące – około 20 minut. Najlepiej jest sprawdzić brzeg pizzy nożem – ma być twardy i chrupiący.
Upieczona pizza jest gotowa do podania – z wierzchu posypujemy ją rukolą i orzeszkami pinii.