Składniki (na 4 grube burgery):
- 2 średnie buraki
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- 4 bułki kajzerki
- plasterki pomidora
- plasterki ogórka
- 4 liście sałaty
- keczup
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko, w osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy i ostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie możemy uprażyć słonecznik na suchej patelni.
Obrane buraki ścieramy na tartce o grubych oczkach. Dodajemy do nich kaszę jaglaną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, uprażony słonecznik, olej oraz przyprawy – kolendrę, imbir, pieprz i sól do smaku. Wszystko razem mieszamy.
Do masy stopniowo dodajemy mąkę – ilość mąki jaką musi dodać zależy jaką konsystencje ma nasze ciasto, ale nie powinno być to więcej niż 6 łyżek. Gotowe ciasto powinno być zwarte, dobrze się formować, nie kruszyć i nie rozpadać.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, nagrzewamy piekarnik na 200°. Z gotowej masy formujemy burgery – ja podzieliłam masę na 4 części z czego wyszły grube i spore burgery. Można też z masy uformować mniejsze burgery, wtedy czas ich pieczenia będzie mniejszych niż dla tych grubszych. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy burgery z jednej strony przez 30 minut. Po tym czasie, obracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Gotowe burgery wkładamy do uprzednio podpieczonych bułek i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ale to pysznie wyglada! Nie mogłam się zdecydować, które danie skomentować, ponieważ każde idealnie pada w moje gusta!