Aksamitny sos pieczarkowy z rukolą

Drukuj
11.02.2016   Magda
To danie to dobra propozycja na sycący, ale też szybki obiad lub lunch. Połączenie pikantnej i chrupiącej rukoli z aksamitnym i delikatny sosem pieczarkowym tworzy zbalansowane danie o ciekawej kompozycji smaków i tekstur.

Składniki (na 2 porcje): 

  • 400g pieczarek
  • około 125 g serka mascarpone 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 200g makaronu tagliatelle 
  • 2 garści umytej i osuszonej rukoli 
  • sól i grubo mielony pieprz

 

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlewamy mniej więcej pół szklanki wody spod gotowania. 

 

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy roztarty z solą ząbek czosnku. Smażymy około 30 sekund, po czym wrzucamy pieczarki i smażymy około 10 minut. Podlewamy częścią wody spod makaronu i dusimy jeszcze 5 minut. 

 

Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy. Podlewamy jeszcze odrobiną wody spod makaronu do uzyskania aksamitnej konsystencji sosu. Doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy część rukoli, makaron i mieszamy. Wykładamy na talerz, doprawiamy grubo mielonym pieprzem, a na wierz układamy gniazdko z rukoli.

 




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.