11.02.2016 Magda
To danie to dobra propozycja na sycący, ale też szybki obiad lub lunch. Połączenie pikantnej i chrupiącej rukoli z aksamitnym i delikatny sosem pieczarkowym tworzy zbalansowane danie o ciekawej kompozycji smaków i tekstur.
Składniki (na 2 porcje):
- 400g pieczarek
- około 125 g serka mascarpone
- 1 łyżka masła
- 1 mały ząbek czosnku
- 200g makaronu tagliatelle
- 2 garści umytej i osuszonej rukoli
- sól i grubo mielony pieprz
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlewamy mniej więcej pół szklanki wody spod gotowania.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy roztarty z solą ząbek czosnku. Smażymy około 30 sekund, po czym wrzucamy pieczarki i smażymy około 10 minut. Podlewamy częścią wody spod makaronu i dusimy jeszcze 5 minut.
Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy. Podlewamy jeszcze odrobiną wody spod makaronu do uzyskania aksamitnej konsystencji sosu. Doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy część rukoli, makaron i mieszamy. Wykładamy na talerz, doprawiamy grubo mielonym pieprzem, a na wierz układamy gniazdko z rukoli.