Burgery buraczane

Drukuj
 16.02.2016   Magda
Bardzo mi się podoba obecne podejście w kwestii burgerów, w którym odchodzimy od typowo mięsnej wersji. Teraz wszystkie burgerownie prześcigają w przygotowaniu niemięsnego kotleta, który będzie równie pyszny i sycący co jego mięsny odpowiednik. Ja też próbuje i jestem zachwycona efektami! Burgery buraczane zachwyciły mnie różnorodnością smaku, bo przecież dużo się w nich dzieje – uprażony słonecznik, pikantne przyprawy i słodkie buraki to świetna kombinacja smaku. Taki kotlet zachwyci nawet mięsożerców – przetestowałam 😉

Składniki (na 4 grube burgery):

  • 2 średnie buraki
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • 4 bułki kajzerki
  • plasterki pomidora
  • plasterki ogórka
  • 4 liście sałaty
  • keczup

 

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko, w osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy i ostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie możemy uprażyć słonecznik na suchej patelni.

 

Obrane buraki ścieramy na tartce o grubych oczkach. Dodajemy do nich kaszę jaglaną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, uprażony słonecznik, olej oraz przyprawy – kolendrę, imbir, pieprz i sól do smaku. Wszystko razem mieszamy.

 

Do masy stopniowo dodajemy mąkę – ilość mąki jaką musi dodać zależy jaką konsystencje ma nasze ciasto, ale nie powinno być to więcej niż 6 łyżek. Gotowe ciasto powinno być zwarte, dobrze się formować, nie kruszyć i nie rozpadać. 

 

Blachę do pieczenia wykładamy papierem, nagrzewamy piekarnik na 200°. Z gotowej masy formujemy burgery – ja podzieliłam masę na 4 części z czego wyszły grube i spore burgery. Można też z masy uformować mniejsze burgery, wtedy czas ich pieczenia będzie mniejszych niż dla tych grubszych. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy burgery z jednej strony przez 30 minut. Po tym czasie, obracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 20 minut. 

 

Gotowe burgery wkładamy do uprzednio podpieczonych bułek i podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

 



1 thought on “Burgery buraczane”

Skomentuj Iga z Dietmap Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.