Hamburgery tuńczykowe

Drukuj
 18.02.2016   Magda
Kolejny eksperyment w tworzeniu niestandardowych kotletów do hamburgerów uważam za udany – hamburgery tuńczykowe rozbrajają i zaskakują swoim smakiem. Dodatek selera, musztardy, czosnku i cebuli podkręca smak kotletów dlatego subtelnie słodka i delikatna sałatka z kapusty świetnie do nich pasuje. W połączeniu mamy pyszne hamburgery, które w zastraszającym tempie znikają z talerzy.

Składniki (na 6 burgerów):

  • puszka tuńczyka w kawałkach, w wodzie
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 4 łyżki grubo tartej bułki – starłam sama bułkę grahamkę
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę oleju do smażenia
  • 3 łyżki mąki

Surówka z czerwonej kapusty:

  • 250g czerwonej kapusty
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pieprz do smaku
  • kilka gałązek zielonej pietruszki

Dodatkowo:

  • 6 bułeczek maślanych
  • 2 łyżki majonezu

 

Najlepiej zacząć od zrobienia surówki z kapusty, ponieważ im dłużej będzie się przegryzać, tym będzie lepsza. Umytą kapustę kroimy w cienkie paski, przekładamy do dużej miski. Posypujemy ją solą i mocno gnieciemy rękami, aby sól wtarła się w kapustę i ją zmiękczyła. Odstawiamy na około 30 minut i co jakiś czas znowu mocno ugniatamy – im częściej będziemy to robić, tym liście będą miększe. Po tym czasie odsączamy powstały podczas ugniatania sok z kapusty. Odsączoną kapustę doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny i gnieciemy aby smaki wniknęły w kapustę. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

 

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Umytego selera naciowego także drobno kroimy. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy na niego cebulę i seler. Smażymy 3 minuty, po czym odrobinę solimy aby podczas dalszego smażenia cebula się nie przypaliła. Dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek oraz szczyptę chili i smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie przekładamy wszystko do miski w którym będziemy robić kotlety, aby trochę przestygło.

 

Do miski dodajemy bułkę tartą, śmietanę, musztardę, odsączonego tuńczyka i wbijamy dwa jajka. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta i zwarta, jeśli taka nie jest, można dodać więcej bułki. Gotową masę wkładamy do lodówki na około 30 minut aby lekko stężała.

 

Po upływie 30 minut dzielimy masę na burgery na 6 części i formujemy z nich okrągłe, płaski kotlety. Każdy obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy kotlety na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony.

 

W międzyczasie gdy burgery się smażą, przekrawamy bułki na pół i jeśli mamy ochotę, możemy je zagrzać na patelni grillowej, przez około 3 minut. Dolną część bułki smarujemy odrobiną majonezu. Usmażony burger układamy na bułce a na niego porządną porcję sałatki z kapusty. Przykrywamy bułkowym wieczkiem i spinamy długą wykałaczką. Od razu podajemy.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.