Składniki (na 6 burgerów):
- puszka tuńczyka w kawałkach, w wodzie
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany 12%
- 4 łyżki grubo tartej bułki – starłam sama bułkę grahamkę
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- trochę oleju do smażenia
- 3 łyżki mąki
Surówka z czerwonej kapusty:
- 250g czerwonej kapusty
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- pieprz do smaku
- kilka gałązek zielonej pietruszki
Dodatkowo:
- 6 bułeczek maślanych
- 2 łyżki majonezu
Najlepiej zacząć od zrobienia surówki z kapusty, ponieważ im dłużej będzie się przegryzać, tym będzie lepsza. Umytą kapustę kroimy w cienkie paski, przekładamy do dużej miski. Posypujemy ją solą i mocno gnieciemy rękami, aby sól wtarła się w kapustę i ją zmiękczyła. Odstawiamy na około 30 minut i co jakiś czas znowu mocno ugniatamy – im częściej będziemy to robić, tym liście będą miększe. Po tym czasie odsączamy powstały podczas ugniatania sok z kapusty. Odsączoną kapustę doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny i gnieciemy aby smaki wniknęły w kapustę. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Umytego selera naciowego także drobno kroimy. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy na niego cebulę i seler. Smażymy 3 minuty, po czym odrobinę solimy aby podczas dalszego smażenia cebula się nie przypaliła. Dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek oraz szczyptę chili i smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie przekładamy wszystko do miski w którym będziemy robić kotlety, aby trochę przestygło.
Do miski dodajemy bułkę tartą, śmietanę, musztardę, odsączonego tuńczyka i wbijamy dwa jajka. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta i zwarta, jeśli taka nie jest, można dodać więcej bułki. Gotową masę wkładamy do lodówki na około 30 minut aby lekko stężała.
Po upływie 30 minut dzielimy masę na burgery na 6 części i formujemy z nich okrągłe, płaski kotlety. Każdy obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy kotlety na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony.
W międzyczasie gdy burgery się smażą, przekrawamy bułki na pół i jeśli mamy ochotę, możemy je zagrzać na patelni grillowej, przez około 3 minut. Dolną część bułki smarujemy odrobiną majonezu. Usmażony burger układamy na bułce a na niego porządną porcję sałatki z kapusty. Przykrywamy bułkowym wieczkiem i spinamy długą wykałaczką. Od razu podajemy.