Dorsz w chrupiącej panierce z pomidorową jaglanką

Drukuj
02.11.2018   Magda

Paluszki rybne nie muszą być nudne, z kartonu, mrożone i w ogóle jak dla mnie mało apetyczne. Fajnie jest zrobić je samemu, zaszaleć z panierką i zdecydowanie postawiać na zdrowsze rozwiązanie i upiec je w piekarniku. Tak jest w moim wydaniu – soczysty, delikatny dorsz, na nim chrupiąca panierka z pistacjami – coś innego ale pysznego, oraz zdrowy dodatek – pomidorowa kasza jaglana – świetny dodatek do wielu dań lub super wege danie.

Składniki (na 2 porcje):

  • 500g filetu z dorsza
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mielonych pistacji
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • pieprz do smaku
  • olej do skropienia

Na pomidorową kaszę jaglaną:

  • 100g kaszy jaglanej
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 8 dużych, suszonych pomidorów z oleju
  • 3 łyżki oleju spod pomidorów
  • 50ml białego wina
  • 2 cebulki szalotki
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej – kaszę jaglaną wrzucamy do dużej ilości osolonego wrzątku, gotujemy aż będzie al dente. Odcedzamy i raz przelewamy, aby została jeszcze ciepła.

 

Dorsza myjemy, osuszamy i dzielimy na kawałki – wielkości jak paluszki rybne. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem.

 

W tym czasie gdy kasza się gotuje, przygotowujemy dalsze składniki – szalotki drobno siekamy, Suszone pomidory kroimy w paski, pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na pół. Na patelnię wlewamy olej spod pomidorów, rozgrzewamy. Na gorący olej wrzucamy pokrojone szalotki i smażymy do zeszklenia – około 3-4 minut, często mieszając. Do szalotek dolewamy wino i gotujemy do odparowania – maksymalnie 3 minuty. Następnie, dodajemy suszone pomidory i mieszając, smażymy wszystko 3 minuty. Do tego dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i smażymy jeszcze 3 minuty. Na sam koniec dodajemy ugotowaną kaszę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wszystko razem dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ściągamy z ognia.

 

W czasie przygotowywania kaszy nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

 

Obrane pistacje razem z bułką tartą przekładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na panierkę.

 

Do głębokiego talerza wybijamy jajko rozkłócamy. Na osobne talerze wsypujemy mąkę oraz panierkę z pistacji.

 

Kawałki ryby obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku po czym dokładnie w panierce z pistacji – możemy delikatnie panierkę docisnąć.

 

Kawałki ryby układamy na blaszce do pieczenia. Wszystkie kawałki skrapiamy z wierzchu odrobiną oleju. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż ryba będzie wypieczona a panierka złocista.

 

Upieczone kawałki ryby podajemy z porcją gorącej kaszy jaglanej z pomidorami.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.