Składniki (na 2 porcje):
- 500g filetu z dorsza
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mielonych pistacji
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- pieprz do smaku
- olej do skropienia
Na pomidorową kaszę jaglaną:
- 100g kaszy jaglanej
- 250g pomidorków koktajlowych
- 8 dużych, suszonych pomidorów z oleju
- 3 łyżki oleju spod pomidorów
- 50ml białego wina
- 2 cebulki szalotki
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej – kaszę jaglaną wrzucamy do dużej ilości osolonego wrzątku, gotujemy aż będzie al dente. Odcedzamy i raz przelewamy, aby została jeszcze ciepła.
Dorsza myjemy, osuszamy i dzielimy na kawałki – wielkości jak paluszki rybne. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem.
W tym czasie gdy kasza się gotuje, przygotowujemy dalsze składniki – szalotki drobno siekamy, Suszone pomidory kroimy w paski, pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na pół. Na patelnię wlewamy olej spod pomidorów, rozgrzewamy. Na gorący olej wrzucamy pokrojone szalotki i smażymy do zeszklenia – około 3-4 minut, często mieszając. Do szalotek dolewamy wino i gotujemy do odparowania – maksymalnie 3 minuty. Następnie, dodajemy suszone pomidory i mieszając, smażymy wszystko 3 minuty. Do tego dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i smażymy jeszcze 3 minuty. Na sam koniec dodajemy ugotowaną kaszę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wszystko razem dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ściągamy z ognia.
W czasie przygotowywania kaszy nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Obrane pistacje razem z bułką tartą przekładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na panierkę.
Do głębokiego talerza wybijamy jajko rozkłócamy. Na osobne talerze wsypujemy mąkę oraz panierkę z pistacji.
Kawałki ryby obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku po czym dokładnie w panierce z pistacji – możemy delikatnie panierkę docisnąć.
Kawałki ryby układamy na blaszce do pieczenia. Wszystkie kawałki skrapiamy z wierzchu odrobiną oleju. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż ryba będzie wypieczona a panierka złocista.
Upieczone kawałki ryby podajemy z porcją gorącej kaszy jaglanej z pomidorami.