Burgery z niebieskim serem i gruszką

Drukuj
24.10.2020   Magda

Kolejna odsłona soczystych burgerów na blogu, w tej wersji z pikantnym wyrazistym niebieskim serem i świetnie do niego pasującą gruszką, chrupiącą sałatą rzymską i pikantną czerwoną cebulą. Połączenie, któremu ciężko się oprzeć, proste a jednocześnie trochę wyszukane. Wypróbujcie koniecznie i pokochajcie.

Składniki (na 4 burgery):

  • 4 bułeczki maślane
  • 400g mielonego mięsa wołowego
  • główka małej sałaty rzymskiej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 50g niebieskiego sera pleśniowego
  • 4 łyżki sosu czosnkowego – domowego lub gotowego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Na kratkę piekarnikową układamy przecięte na pół bułki, rozcięciem do góry. Odkładamy.

 

Przygotowujemy składniki – odrywamy około 8 liści z sałaty, myjemy i osuszamy. Gruszkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Kroimy 8 plasterków sera niebieskiego.

 

Do mięsa mielonego dodajemy pieprz do smaku, mieszamy, dzielimy mięso na 4 i formujemy okrągłe kotlety grubości około centymetra.

 

Nagrzewamy mocno patelnię grillową lub zwykłą, układamy na niej kotlety i smażymy po 3 minuty z każdej strony. W międzyczasie wstawiamy bułki do piekarnika do zagrzania. Gdy odwrócimy kotlety na drugą stronę, na wierzch każdego układamy po 2 plasterki niebieskiego sera.

 

Wyciągamy bułki. Spodnią cześć smarujemy łyżką sosu czosnkowego, na niego układamy po 2 listki sałaty. Następnie kładziemy kotlet, plasterki gruszki – około 2 na burgera i kilka krążków cebuli. Wierzchnią część bułki smarujemy majonezem i składamy burgera – można go spiąć dużą wykałaczką.

 

Tak przygotowane burgery od razu zajadamy. My zjadamy po 2 burgery na osobę więc robię je partami aby jeść ciepłe – najpierw piekę dwa kotlety i składam. Bułki trzymam w ciepłym wyłączonym piekarniku, aby były ciepłe na pozostałe 2 kotlety.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.