Klasyczny cheeseburger jak z Maca

Drukuj
20.10.2018   Magda

Przygotowanie takiego soczystego i smakowitego cheeseburgera w domu jest ekspresowe i na pewno nie zajmie dłużej niż czekanie w kolejce, zamówienie i oczekiwanie na takiego samego w znanej sieciówce. To prawdziwy fast food, ale w najlepszym wydaniu. W naszym cheeseburgerze nie ma nic oszukanego – soczysty burger z dobrej wołowiny, bez jakiś chemicznych dodatków, a do tego klasyka – sos identyczny jak ten w restauracji, chrupiąca sałata i ogórek oraz oczywiście rozpuszczony ser. Smak przebija wszystko – właśnie odkryłeś przepis na najlepsze cheeseburgery na świecie.

Składniki (na 4 cheeseburgery):
  • 400g dobrej jakości mielonej wołowiny, w temperaturze pokojowej
  • 4 bułki hamburgerowe z sezamem
  • 4 liście sałaty, u mnie strzępiastej
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 plasterki sera gouda
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • połowa małej cebuli
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • sól i pieprz do smaku

 

Zacznijmy od przygotowania sosu, który dobrze jak się lekko chwilę przegryzie – do miseczki dodajemy majonez, keczup, drobno posiekane ogórki i bardzo drobno posiekanej cebuli – można ją także zetrzeć na drobnej, ostrej tarce. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

 

Przygotowujemy resztę składników burgerów – bułki przekrawamy, sałatę myjemy, osuszamy i kroimy lub rozrywamy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy na skos w plasterki. 

 

Mięso przekładamy do miski i chwilę wyrabiamy w rękach – to pomoże włóknom mięsa trochę się rozbić. Dzielimy mięso na 4 równe części, tworzymy z niego kulki które lekko spłaszczamy na burgery. Odstawiamy.

 

Rozgrzewamy patelnię grillową. Gdy jest dobrze nagrzany, układamy na niej bułki rozcięciem do dołu, aby się podgrzały i zarumieniły. Zarumienione bułki ściągamy z patelni na talerz.

 

Na tą samą patelnię układamy burgery, możemy na patelni jeszcze odrobinę je spłaszczyć. Smażymy 2-3 minuty z jednej strony, następnie odwracamy. Usmażoną stronę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i układamy po plasterku sera na każdy. Smażymy kolejne 2-3 minuty, po czym ściągamy z ognia.

 

Składamy burgery – na spód każdej bułki rozsmarowujemy porcję sosu, na to układamy kilka listków sałaty. Na sałatę układamy burgera, a na to kilka plasterków ogórków. Wierzchnią część bułki smarujemy od środkowej części keczupem i przykrywamy burgera. Całość spinamy wykałaczką, aby było wygodnie jeść. Od razu zajadamy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *