Ekspresowa tarta z jabłkami, kruszonką i sosem karmelowym

Drukuj
23.10.2020   Magda

Nie musicie wcale wykorzystywać okazji, że goście idą i trzeba szybko skombinować jakieś ciasto. Tak naprawdę nawet przygotowana dla siebie takiej tarty jest satysfakcjonujące – to chrupiące francuskie ciasto, pachnące od przypraw jabłka, kruszonka i szybki sos karmelowy – sami powiedźcie to brzmi po prostu rewelacyjnie. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, jest śmiesznie proste, a znika…w  chwilę. Możliwość przygotowania dużej blachy jest dodatkowym atutem.

Składniki (na dużą tartę):

  • duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego – 300g
  • 5 dużych jabłek
  • łyżka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru
  • 1/2 cynamonu
  • łyżeczka mąki

Na kruszonkę:

  • 4 łyżki mąki krupczatki lub pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 50g masła
  • 4 łyżki górskich płatków owsianych

Na sos karmelowy:

  • 6 łyżek cukru
  • woda
  • łyżka masła
  • 100ml ciepłego mleka

 

Zaczynamy od przygotowania jabłek – jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w centymetrową kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy łyżkę cukru oraz sok z cytryny, mieszamy i włączamy średni ogień. Dusimy jabłka, od czasu do czasu mieszając, aż odrobinę zmiękną, ale wciąż pozostaną w całości – około 3-4 minuty. Do jabłek następnie dodajemy przyprawy – gałkę, imbir, cynamon, mieszamy i dusimy jeszcze minutę. Po tym czasie po wierzchu rozsypujemy łyżeczkę mąki i dokładnie mieszamy z jabłkami. Ściągamy z ognia do przestygnięcia.

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem. 

 

Przygotowujemy kruszonkę – do mąki oraz cukru dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i całość zagniatamy w palcach, rozcierając masło z suchymi składnikami, do uzyskania drobnej kruszonki. Do tego dodajemy płatki owsiane i jeszcze chwilę mieszamy do uzyskania większych grudek kruszonki. Odstawiamy.

 

Gotowe ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem. Na brzegach robimy mały rant – szczypałam brzeg ciasta palcami. Na całą powierzchnię ciasta rozkładamy równomiernie jabłka i posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

 

W międzyczasie przygotowujemy karmel – na suchą, teflonową patelnię wysypujemy równomierną warstwę cukru i wlewamy tyle wody, aby cukier był mokry – najlepiej wlewać łyżką, ruszać patelnią, do zmoczenia cukru, warstwa wody nie powinna być duża. Stawiamy na średnim ogniu i od czasu do czasu, okrężnymi ruchami patelni, mieszamy. Gdy zacznie się karmelizować zaczynamy częściej mieszać okrężnymi ruchami patelni, aż całość stanie się bursztynowa. W tym momencie wlewamy na karmel ciepłe mleko – uwaga, najlepiej robić to w rękawicach kuchennych, bo karmel może pryskać, będzie się podnosić i mocno pienić. W tym czasie bierzemy najlepiej silikonową szpatułkę lub drewnianą łyżkę i mieszamy do połączenia. Ściągamy z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy do połączenia. Gotowy sos przelewamy do słoiczka i trzymamy w cieple. Rada jeśli chodzi o ten sos karmelowy – jak każdy karmel będzie zastygał i stawał mniej płynny, jest to normalne. Polecam podgrzewanie go w kąpieli wodnej – wkładamy słoiczek do gorącej wody i mieszamy od czasu do czasu, aż stanie się płynny.

 

Po 30 minutach pieczenia ciasto jest złociste i chrupiące. Wyciągamy je z piekarnika do lekkiego ostygnięcia. Możemy go całościowo polać sosem karmelowym lub serwować do ukrojonych kawałków, dla każdego do polania według upodobań.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.