Rustykalna krucha tarta z jabłkami i żurawiną

Drukuj
24.11.2022  Magda

Jeśli marzy Wam się szybkie i pyszne ciasto, taka rustykalna tarta będzie idealną propozycją. Jest banalnie prosta w wykonaniu, a będzie tym prostsza gdy do jej zrobienia użyjecie gotowej mieszanki do kruchego od Polskich Młynów. Do tego jesienno-zimowe owoce – jabłka, oczywiście z cynamonem oraz świeże żurawiny, już lekko w świątecznym klimacie. Bezbłędny przepis – musicie wypróbować.

Składniki (na 1 dużą tarte):

  • mieszanka do wypieku ciasta kruchego Polskie Młyny – do kupienia w sklepie internetowym https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-mieszanka-do-wypieku-ciasta-kruchego-10558622490
  • 100g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 6 dużych jabłek
  • 1/2 szklanki surowej żurawiny
  • 3 łyżki białego cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2-3 łyżki mleka

 

Kruche ciasto możemy wykonać na dwa sposoby – w rękach albo w robocie kuchennym. W pierwszej wersji wsypujemy mieszankę do dużej miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i w palcach, rozcieramy na konsystencję mokrego piasku. Następnie wbijamy jajko i wyrabiamy w rękach, szybko, do połączenia w jednolitą kulę. W wersji z robotem kuchennym, wsypujemy mieszankę do robota kuchennego, dodajemy pokrojone w kostkę masło i włączamy robota – proces przygotowania ,,mokrego piasku” robi za nas robot. Następnie wbijamy jajko, wyrabiamy dalej, aż wszystko zbije się w dużą kulę, której robot już nie rozdrobni. Wyciągamy z robota, zagniatamy chwilkę. W obu przypadkach zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

 

W tym czasie przygotowujemy nadzienie – jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, po czym ćwiartki dzielimy jeszcze na pół. Dodajemy do dużej miski, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy żurawinę, cukier biały, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

 

Po godzinie chłodzenia ciasta, możemy już nastawiać piekarnik do nagrzania na 180°. Przygotowujemy blachę do pieczenia oraz arkusz papieru do pieczenia wielkości blachy.

 

Wyciągamy ciasto z lodówki, układamy na papierze do pieczenia – będzie łatwiej potem wszystko przenieść na blachę, i rozwałkowujemy na mniej więcej okrągły placek, grubości około 1-2mm. Na ciasto wysypujemy bułkę tartą, rozprowadzamy – zostawiamy jedynie 4-centymetrowy brzeg bez bułki, do zawinięcia. Jabłka i żurawiny mieszamy – zdążyły na pewno puścić lekko sok, i wysypujemy je na sam środek ciasta, odrobinę rozprowadzamy, ale zostawiamy brzeg.

 

Brzegi ciasta zawijamy, tworząc nieregularny brzeg, delikatnie dociskamy, aby nadzienie nie uciekło z ciasta w trakcie pieczenia. Brzegi ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy obficie brązowym cukrem. Przekładamy ciasto razem z papierem na blachę do pieczenia.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złocisto 35-40 minut. Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto zajadamy – PYCHA!

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.