Składniki (na około 12 małych racuchów):
- pół szklanki purée z dyni
- 15g świeżych drożdży
- 100ml ciepłego mleka
- łyżka cukru
- 100g mąki i 3 łyżki dodatkowo
- 1 małe jajko
- olej do smażenia
Do podania:
- cukier zwykły
- cynamon
- cukier puder – opcjonalnie
Zaczynamy od zrobienia zaczynu – do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie, dodajemy do tego 3 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i dostawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na 10 minut do spienienia.
W międzyczasie do dużej miski przesiewamy resztę mąki. Po upływie 10 minut wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki i mieszamy łyżką do utworzenia gęstej, ciągnącej masy. Do ciasta dodajemy purée z dyni oraz jajko i dalej łyżką wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżkę do nabierania ciasta wkładamy na sekundę do ciepłego oleju – zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta. Nabieramy łyżkę ciasta i wkładamy małe racuszki na olej. Gdy wyłożymy pierwszą porcję, liczymy do 5 i zmniejszamy ogień na średni – dzięki temu ładnie się upieką w środku i nie spalą od razu z wierzchu. Smażymy racuchy na złocisty kolor, z każdej strony.
Upieczone racuchy przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Na małym talerzyku łączymy cukier kryształ z cynamonem – około 3 łyżki i 1/3 łyżeczki cynamonu, na taką ilość racuchów. Jeszcze ciepłe racuchy obtaczamy z obu stron pachnącym cukrem.
Racuchy od razu podajemy, dla fanów cukru można dodatkowo oprószyć cukrem puder.