Dyniowe racuchy

Drukuj
15.10.2020 Magda

Cudownie pachnące i puchate racuchy z lekkim twistem, to coś w co chętnie wgryzę zęby. Nie wiem czy to zasługa dodatku dyni czy posypki cukrowo-cynamonowej czy jednak połączenie tych dwóch sprawiło, że te racuchy były obłędnie pyszne. Mięciutkie, smakowały jak pączki, zniknęły z talerzy w sekundę, a to chyba najlepsza rekomendacja. 

Składniki (na około 12 małych racuchów):

  • pół szklanki purée z dyni
  • 15g świeżych drożdży
  • 100ml ciepłego mleka
  • łyżka cukru
  • 100g mąki i 3 łyżki dodatkowo
  • 1 małe jajko
  • olej do smażenia

Do podania:

  • cukier zwykły
  • cynamon
  • cukier puder – opcjonalnie

 

Zaczynamy od zrobienia zaczynu – do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie, dodajemy do tego 3 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i dostawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na 10 minut do spienienia.

 

W międzyczasie do dużej miski przesiewamy resztę mąki. Po upływie 10 minut wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki i mieszamy łyżką do utworzenia gęstej, ciągnącej masy. Do ciasta dodajemy purée z dyni oraz jajko i dalej łyżką wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

 

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżkę do nabierania ciasta wkładamy na sekundę do ciepłego oleju – zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta. Nabieramy łyżkę ciasta i wkładamy małe racuszki na olej. Gdy wyłożymy pierwszą porcję, liczymy do 5 i zmniejszamy ogień na średni – dzięki temu ładnie się upieką w środku i nie spalą od razu z wierzchu. Smażymy racuchy na złocisty kolor, z każdej strony. 

 

Upieczone racuchy przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Na małym talerzyku łączymy cukier kryształ z cynamonem – około 3 łyżki i 1/3 łyżeczki cynamonu, na taką ilość racuchów. Jeszcze ciepłe racuchy obtaczamy z obu stron pachnącym cukrem.

 

Racuchy od razu podajemy, dla fanów cukru można dodatkowo oprószyć cukrem puder.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *