Mini desery z jabłkami i crème pâtissière

Drukuj
23.11.2017   Magda
Przyznam Wam się, że po prostu uwielbiam desery w słoikach! Czy też w szklaneczkach lub w zwykłych musztardówkach. Sam widok tych przegryzających się warstw sprawia, że mam ślinotok, a sam akt jedzenia, gdy zanurzam łyżkę przez te wszystkie smaki i zjadam…JESTEM W NIEBIE!

To nie jest mój pierwszy przepis na taki warstwowy, szklankowy deser, ale zdecydowanie jest moim ulubionym. Jest bardzo prosty i nawet jeśli wydaje Wam się że nie podołacie z crème pâtissière, to naprawdę Wam się tylko wydaje. Musicie spróbować, bo przyjemność jaką będziecie mieć z jedzenia jest tego całkowicie warta! Spójrzcie tylko na te zdjęcia – to chyba rozwiązuje dylemat co podać na deser 🙂

Składniki (na 3 duże porcje):

  • 2 duże, soczyste jabłka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 100g herbatników
  • 100ml śmietanki kremówki

Na crème pâtissière:

  • 200ml mleka
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 2 żółtka
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Zaczynamy od zrobienia kremu – do rondelka wlewamy mleko, dodajemy do niego ziarenka wanilii i zagotowujemy. Odstawiamy na chwilę. Do miski wybijamy same żółtka (białka polecam zamrozić, potem są świetne na bezy lub do omletu). Dodajemy do nich cukier i szczyptę soli i ubijamy mikserem na puszysty, jasnożółty krem. Do kremu z jajek przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. 

 

Odkładamy mikser i zamiast niego bierzemy rózgę cukierniczą. Do masy, mieszając rózgą, dolewamy najpierw odrobinę gorącego mleka, rozprowadzamy. Następnie dolewamy powoli resztę, dokładnie mieszając. Całość przelewamy z powrotem do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszając, gotujemy krem, aż stanie się gęsty i kremowy – około 5-7 minut. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, na sam wierzch kremu układamy kawałek folii spożywczej – nie utworzy się kożuch.

 

Robimy warstwę jabłek – jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki dzielimy jeszcze na 4 i kroimy w średnią kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy do rondelka, razem z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem i masłem. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy, aż jabłka puszczą sok, zmiękną, odparują i zgęstnieją – do 10 minut. Odstawiamy.

 

Przygotowujemy szklaneczki lub słoiki na deser. Ciasteczka przekładamy do torebki foliowej i rozdrabniamy – najlepiej wałkiem lekko je utłuc a potem rozgnieść. Na dno każdego z pojemniczków dajemy około 1,5 łyżki ciasteczek. Na to po solidnej łyżce jabłek. Na jabłka solidną łyżkę crème pâtissière – przed nakładaniem polecam przemieszać go rózgą. Układamy kolejną warstwę ciastek, jabłek i kremu. Pojemniczki przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na mniej więcej godzinę lub do chwili podania.

 

Na chwilę przed podaniem ubijamy mikserem śmietankę – nie musi być na sztywno. Dekorujemy deser solidną porcją śmietany, możemy posypać z wierzchu odrobiną pokruszonych ciasteczek i szczyptą cynamonu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.