Jabłecznik z prażonymi jabłkami

Drukuj
24.02.2018   Magda

U mnie w domu robienie prażonych jabłek na zimę to podstawa. Jak tylko wujek przyniesie całe siatki jabłek ze swojej działki, zaczyna się u mnie w domu masowa produkcja słoików z jabłkami. Takie jabłka świetne są do owsianki ale można z nich też wyczarować nieziemsko pyszny i prosty jabłecznik. Moje jabłka są ciemne ze względu na to, że nie dodaje do nich soku z cytryny, a też z czasem przy przechowywaniu, także mus trochę ciemnieje. W niczym to nie przeszkadza, jabłecznik i tak znika w oka mgnieniu.

Składniki (na formę do tarty o średnicy 31cm):

  • 1,5 szklanki mąki i trochę do podsypywania
  • 1/2 szklanki cukru
  • 75g margaryny i odrobina do posmarowania formy
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta do obsypania formy

Nadzienie:

  • litrowy słoik prażonych jabłek – patrz przepis poniżej*
  • łyżeczka cynamonu

Prażone jabłka:

  • 1,5 słodkich jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • odrobina wody

 

*Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień do minimum i prażymy, od czasu do czasu mieszając aż jabłka będą się rozpadać. 

Gotowe jabłka przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut – ja wstawiam je do garnka wyłożonego ściereczką i gotuje 15 minut. Następnie gorące słoiki wykładamy, obracamy denkiem do dołu i zostawiamy do ostygnięcia.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Robimy dołek i wbijamy 2 jajka. Wszystko wyrabiamy rękami na jednolite, elastyczne ciasto – jak się lepi, możemy dosypać odrobinę mąki.

 

Podsypujemy stolnicę mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim spód oraz brzegi formy. Z pozostałego ciasta wycinamy ozdoby na wierzch – ja użyłam foremek do ciastek, ale można też zrobić paski i ułożyć w kratkę na wierzchu ciasta.

 

Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na ciasto wysypujemy około łyżki bułki tartej. Do jabłek ze słoika dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy i całość przekładamy na ciasto. Układamy wycięte z ciasta ozdoby. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut, aż stanie się złociste na wierzchu.

 

Odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *